Raser over udtalelser fra statsministeren: Danmark skal fortsat være et landbrugsland

Producentforeningen Danske Svineproducenter er stærkt uenig med statsminister Mette Frederiksen (S), der mener, at »Danmark er gået for langt i sin iver efter at være et landbrugsland«.

Producentforeningen Danske Svineproducenter tager skarpt afstand fra udtalelser fra statsminister Mette Frederiksen, der i et interview til Danmarks Naturfredningsforening har sagt, at »Danmark er gået for langt i sin iver efter at være et landbrugsland«.

- Det er voldsomt nedladende og på ingen måder konstruktivt, at landets statsminister udtaler sig om dansk landbrug på den måde

Jeppe Bloch Nielsen, formand, Danske Svineproducenter

- Det er voldsomt nedladende og på ingen måder konstruktivt, at landets statsminister udtaler sig om dansk landbrug på den måde. Danske landmænd er omstillingsparate og arbejder seriøst med grønne og bæredygtige løsninger til gavn for klima, miljø og samfundsøkonomien, siger foreningens formand, Jeppe Bloch Nielsen.

Han fastslår, at Danmark er et landbrugsland, og det skal det blive ved med.

Føler sig stødt

Desuden reagerer han skarpt på Mette Frederiksens udtalelse om, at »vi nu skal have overbevist den sidste landmand om, at vi skal dyrke mere bæredygtigt, og at der skal være plads til naturen«.

- Vi arbejder konstant med natur og miljø, vi lever med og af naturen. Vi er omstillingsparate, og den grønne dagsorden har høj prioritet. Der er kæmpe variation i vores landskaber med dyrkede arealer, hegn, småbiotoper og skove, lyder det fra Jeppe Bloch Nielsen.

På branchens vegne føler han sig stødt over statsministerens holdninger til, at arealer opdyrket gennem hundreder af år nu bør tages ud af produktion.

- Det giver slet ikke mening set i forhold til, at verden sulter, og at der er hårdt brug for fødevarer i verden. Så skal vi da ikke reducere landbrugsarealet i Danmark, lyder det fra formanden, der tilføjer:

- Det betyder ikke, at vi ikke skal arbejde med den grønne dagsorden, det skal vi selvfølgelig fortsætte med og gerne i et godt samarbejde med politikerne. Det skal der ikke herske tvivl om, men det her er på ingen måde konstruktivt.

Pleaser Enhedslisten

Direktør Per Bardrum, Danske Svineproducenter, påpeger, at dansk landbrug har et lavt klimaaftryk pr. kilo produceret svinekød sammenlignet med andre lande.

- Hvis vi tager produktionsjord ud og dermed producerer mindre foder til vores dyr, bliver der brug for kød fra andre lande, som er mere klima- og miljøbelastende end i Danmark. Så det vil i høj grad ramme dansk svineproduktion og det danske samfund generelt, siger Per Bardrum, der tilføjer:

- Det bliver spændende at høre, hvad Mette Frederiksen vil have, at vi skal leve af i Danmark fremover.

Han giver ikke meget for, at Danmark ligger nummer sjok i en natur-opgørelse, som Aarhus Universitet har været med til at udarbejde.

- De har udarbejdet et naturkapitalindeks, og her scorer markarealer lavt, fordi forskerne anser marker for at være monokulturer og dermed ikke natur. Det får det til at se dårligt ud, fordi Danmark jo netop er et landbrugsland, siger Per Bardrum og tilføjer, at opgørelsen for eksempel viser en række kommuner i hovedstadsområdet, der scorer højere på natur end landkommuner i Jylland.

- Det viser blot, hvor useriøs undersøgelsen er, og vi må fastslå, at Danmark ikke ligger nummer sjok i Europa, når det gælder natur. Vi har masser af fantastisk natur i samspil med landbruget, siger han.

Læs også