SF vil pålægge landbruget afgift

SF's politiske ordfører og fynskvalgte folketingsmedlem Karsten Hønge var i sidste uge på Stige Ø for at diskutere landbrug med formand Torben Povlsen og næstformand Lars Iversen fra L&F Centrovice.

- Har vi evnen, har vi også pligten. Torben Povlsen, formand L&F Centrovice. - Landbruget har været for forkælede. Karsten Hønge, SF's politiske ordfører og fynskvalgte folketingsmedlem.

SF’s Karsten Hønge mødtes i sidste uge med Lars Iversen, næstformand og Torben Povlsen, formand for L&F Centrovice og bestyrelsesmedlem i Odense Fjord Samarbejdet for at drøfte de seneste politiske udmeldinger om dansk landbrug.

- Vi er en del af løsningen. Vi vil gerne levere på Landbrugsaftalen, indledte Torben Povlsen og henviste til blandt andet Odense Fjord Samarbejdet, hvor landbruget er en aktiv del af samarbejdet om, at få Odense Fjord tilbage i økologisk god stand.

- Vi er i en bevægelse. Vi tænker langt mere på, hvordan vi kan bidrage til det gode liv på landet. Men vi skal stadig bruge vores viden og vores klima til at producere det, som eksempelvis Spanien ikke kan på grund af tørke.

Jeg elsker sgu landbruget

- Jeg beundrer et erhverv, der består af hårdtarbejdende mennesker. Men min oplevelse er, at I først flytter jer, når der står en og truer bag jer. Det er blevet bedre, men det kræver meget mere end det, der er leveret indtil nu. Vi skal have langt mindre udslip fra landbruget. Og derfor er der behov for en afgift, så I »lettere« kan se, hvor I skal flytte jer hen, lød det fra Karsten Hønge inden han udbrød:

- Jeg elsker sgu landbruget! Jeg tænker på jer, hver gang jeg spiser min mad, men ønsker vi virkelig, at store dele af Danmark skal være udlagt som økologiske ørkener? 60 procent af Danmark er opdyrket land, og af det bruges 80 procent af arealerne til foder. Den balance skal oprettes på en hel ny måde. Vi skal have mindre dyrket areal i Danmark.

Den der har evnen, har pligten

- Der bliver hele tiden mindre landbrugsjord, replicerede Torben Povlsen.

- Landbruget i Danmark står for 0,1 promille af verdens CO2-udslip. Lukker vi dansk landbrug, gør vi ikke noget godt for klimaet i verden. Den viden vi har, skal vi give videre.

Næstformand i Centrovice, Lars Iversen påpegede, at det kræver en aktiv produktion, for at videreudvikle og formidle viden.

- Den der har evnen, har pligten. Vi skal bruge den viden og evne, sagde Torben Povlsen og anerkendte, at Karsten Hønge har bemærket landbrugets udvikling.

- Men vi har behov for en fornuftig økonomi for at flytte os. Det taler slet ikke for en afgift. Vi skal bruge penge til at udvikle os yderligere og lave de tiltag, der skal til hjemme på bedrifterne i forhold klima og bæredygtighed.

Afgift som industrien

- Der er ingen tvivl om, at jeg går ind for, at vi stadig skal have landbrug i Danmark. Men det skal gribes an på en anden måde. Vi skal have mere natur og mindre udledning. Landbruget kommer til at blive pålagt en afgift, som industrien allerede har. Landbruget har været for forkælede, fastslog Karsten Hønge, hvilket resulterede i prompte reaktion fra de to landmænd.

- Jeg skal lige have vejret, smilede Torben Povlsen.

- Vi skal vækste os ud af det her. Ikke gennem afgifter. Vi har brug for pengene til fortsat at udvikle os og blive endnu bedre. Der er tale om biologiske processer, som vi ikke sådan lige kan lave om. Men vi er en del af løsningen – helt bestemt.

Læs også