Drager tvivl om rigsretssag

Skal Mette Frederiksen for rigsretten for sin håndtering af minksagen? Det har partiet Alternativet svært ved at tage stilling til, og dermed vakler flertallet for en ny gennemgang af minksagen.

Først var de imod en undersøgelse. Så var de for. Men hvor er de nu? Det handler om minksagen, og det handler om partiet Alternativet, der flere gange før, under og efter folketingsvalget har haft svært ved at finde et fast ståsted i sagen. 

Nu er der nye toner fra partiet, der har været blandt regeringens støtter i seneste folketingsperiode. For i sidste uge sendte tre juraprofessorer en retslig vurdering, hvor de stillede spørgsmålstegn ved, om den fungerende statsminister ville kunne straffes i en rigsretssag.

»Det kan følgelig ikke forventes, at Mette Frederiksen ville kunne dømmes efter ministeransvarlighedsloven for grov uagtsomhed, endsige for et forsætligt forhold i forbindelse med beslutningen og udmeldingen om aflivning af alle mink«, hed det i vurderingen.

Den er udarbejdet af Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret, Jørn Vestergaard, professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet samt Jørgen Albæk Jensen, professor emeritus i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

Revser Rosenkilde

Og den vurdering kan være afgørende for Alternativet, lød det fra deres politiske leder, Franciska Rosenkilde overfor TV2 i sidste uge.

- Nu er der jo kommet en retlig vurdering, og det er det, vi gerne vil have, og den skal vi jo gå igennem og se, om den løser det, der har været udfordringen, sagde hun.

De nye toner fra Alternativet har fået både Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne op i det røde felt. NB-leder Pernille Vermund siger til Berlingske, at det er at snyde danskerne, hvis man ikke står fast på kravet om en rigsretssag.

- De tre professorer siger ikke andet, end de hele tiden har sagt. Andre professorer og andre vurderinger er kommet til et andet resultat: at der er grundlag for en rigsret, siger Pernille Vermund, mens politisk ordfører i Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, mener at andre partier må komme ud af busken.

- I vores butik står vi fast på det, vi har lovet vælgerne i valgkampen. Det er vores opfordring, at andre partier også gør det, siger han til avisen.

Læs også