Avler: Nye energiregler kan lukke gartnerier

Med mindre man finder en ny måde at kompensere gartnerierne for overskudsvarme på, vil det blive dyrere for gartnerierne at producere eksempelvis tomater. Og det kan betyde lukninger, mener tomatavler Mads Pedersen.

Mads Pedersen avler tomater hos Alfred Pedersen & Søn, og han har samtidig tjent en god sum penge på at stille elektricitet fra sit eget kraftværk til rådighed for forbrugerne. Men den nuværende ordning, der i runde tal har indbragt ham 8,5 millioner kroner, udløber ved udgangen af 2018, og som det er nu, kommer der ikke nogen ny ordning. 

Det vil gå ud over hans, og mange andre avleres konkurrenceevne, og vil kunne betyde lukning, siger han til Fyens Stiftstidende.

- For os er der tale om rigtig mange penge, men vi er heldigvis ikke så afhængige af det her, som andre er. Der er helt sikkert gartnerier, som kommer til at lukke ned på grund af det her. Det er der slet ingen tvivl om, siger Mads Pedersen til avisen og fortsætter:

- Vi har kun et sted at sende den her regning hen, og det betyder, at vi skal hæve vores priser. Og selv om vores hjemlige kunder så accepterer det, så ændrer det ikke på at vi bliver ramt på konkurrenceevnen

På Christiansborg forhandles der for tiden om et nyt energiforlig, men Mads Pedersen frygter, at producenterne af væksthusgrønsager bliver ramt af et forlig på området.

-Vi har vidst, at den her aftale stoppede med udgangen af 2018. Men der har hele tiden været lagt op til, at der enten kom en form for kompensation eller en overgangsordning. Det her er ganske alvorligt for hele branchen, og derfor et vigtigt, at politikerne sikrer nogle ordentlige rammevilkår for gartnerierne, siger han til Fyens Stiftstidende.

Læs også