BL-formand kræver opgør med fortiden af ny minister

Der ligger klare krav til den nye minister fra Bæredygtigt Landbrug. Klarest er kravet om at skrotte modelberegninger og slå over til miljøregulering af landbruget på baggrund af konkrete målinger i vandmiljøet.

Et opgør med fortiden. Og en helt ny måde at miljøregulere danske landmænd på.
Det er kravet fra Bæredygtigt Landbrug (BL) til Danmarks nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V).
- Dansk landbrug skal reguleres på et fagligt grundlag. Det vil sige på grundlag af målinger i vandmiljøet. Det er simpelthen vores ultimative krav til den nye minister, som jeg da i øvrigt hilser velkommen.
- Men jeg må også samtidig sige, at jeg på BL’s vegne kommer til ministeren med helt klare krav. Og allerøverst står miljøregulering på basis af målinger. Det vil blive mejslet ud for Ellemann. Han kommer jo af en god familie, så jeg regner med, at det kan han sagtens forstå. Og vi vil meget gerne være ham en god og vigtig samarbejdspartner, siger BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen.
 

Udskiftningsfrekvens er til grin

Formanden hæfter sig samtidig ved, at Jakob Ellemann-Jensen for første gang træder ind i et ministerium som politisk chef.
- Det er nu 8. gang, jeg i min tid i BL kan imødese en ny minister. Det er jo helt til grin. Og det er ret åbenlyst, at en sådan udskiftning åbner en bane for embedsværket at boltre sig på. For med så mange udskiftninger på ministerposten laver man jo vanskelige forhold for både ministeren og embedsværket bag, hvor stærke embedsfolk jo gøres stærkere, pointerer Flemming Fuglede Jørgensen.
 

Skatte-opgør

BL-formanden nævner samtidig, at selvom regulering efter målinger i vandmiljøet har topprioritet, er der også andre punkter på agendaen, hvor der skal tages et opgør.
- Vi skal have stoppet den voldsomme beskatning af erhvervet. Vi landmænd betaler gerne skat. Men vi vil ikke finde os i at skulle betale skat af penge, vi ikke har tjent. Så væk med pesticidafgifter, fosforafgift, arveafgift og den slags. Så skal vi nok betale vores skat, når vi har tjent nogle penge.
- Oveni kommer, at vi har en klar forventning til en liberal regering og minister om, at vi ikke fortsat skal udsættes for den sorte skygge af kontrol, som hænger over hele landbrugserhvervet. Glæden ved at være selvstændig skal frem igen. Det er vel ikke for meget forlangt af en liberal minister frem for de rockermetoder, vi til tider mødes af i de evindelige kontroller, siger Flemming Fuglede Jørgensen.  
 

Læs også