bannerPos

Danmark får dobbelt så meget vild skov

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
12-09-2018 13:40
Gribskov, Silkeborgskovene, Gråstenskovene, Klinteskoven på Møn og Skagen Klitplantage er bare nogle af de statsejede skove, hvor der i fremtiden bliver endnu mere vild skov.

Det ligger nu fast, hvor i landet at danskerne kan se frem til ny urørt og anden biodiversitetsskov. I alt udlægges der over de kommende 50 år 13.800 hektar i 45 forskellige skove i det meste af Danmark. Det svarer til at beskytte ca. 13 mio. træer, så hver dansker får omkring to vilde træer i statens skove.

Det er Naturpakken fra 2016, som nu mere end fordobler arealet af urørt og anden biodiversitetsskov på statens arealer til 22.800 hektar. 

- Det er den mest ambitiøse udlægning af urørt skov og anden biodiversitetsskov nogensinde i Danmark. Vi skaber store sammenhængende områder, hvor naturen får lov til at gå sin gang til glæde for blandt andet insekter og svampe. Det viser, at regeringen i den grad leverer på den grønne front. Vi giver danskerne mere vild natur i de danske skove og nye naturoplevelser med masser af gamle og rådne træer fulde af liv, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. 

Danmarks nye vilde skove er stadig åben hele døgnet
Ekstra 13.800 hektar bliver til enten urørt skov eller anden biodiversitetsskov, hvor naturen har førsteprioritet. Men det betyder ikke, at der er adgang forbudt. Som altid er der fri adgang i døgnets 24 timer på statens arealer, og det vil forsat være muligt at lave friluftsaktiviteter. Ordførerne fra aftalepartierne er tilfredse med, at udpegningen nu er på plads. 

- Mere urørt og anden biodiversitetsskov giver danskerne helt nye muligheder for en anderledes gåtur i skoven, hvor børnene kan klatre på væltede træer, og man kan nyde kaffen på en væltet træstamme. Det er helt centralt for os, at naturen stadig er åben for danskerne, siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF). 

- Jeg er meget tilfreds med, at vi fordobler det areal, hvor naturen har førsteprioritet i statens skove. Det er en milepæl i dansk naturpolitik, som jeg mener, at vi har stor grund til at være stolte over, siger miljøordfører Carsten Bach (LA).

- Med udpegningerne tager vi et fantastisk skridt for naturen, ikke mindst i Gribskov, hvor vi med indsatsen skaber det i særklasse største sammenhængende skovområde i Danmark, hvor naturen har førsteprioritet, siger miljøordfører Mette Abildgaard (K).    

- Med Aftalen om Naturpakken besluttede vi en meget ambitiøs indsats for naturen i de danske skove, og nu har vi udpeget de helt konkrete arealer, hvor danskerne i fremtiden kan se den vilde natur folde sig ud, siger naturordfører Anni Matthiesen (V).

Aftalepartiernes forslag til udpegning af urørt skov i 45 skove har været i offentlig høring i foråret, og det har givet anledning til mindre justeringer. Antallet af skove, som nu udlægges som urørt eller anden biodiversitetsskov, er fortsat 45, mens hektartallet med nyudpegninger er steget fra 13.600 til 13.800. Det skyldes først og fremmest, at der er blevet korrigeret for unøjagtigheder i kortmaterialet.

Udpegningerne er en indsats i Aftalen om Naturpakken. Der er i årene 2016-2019 afsat i alt 87,9 mio. kr. til indsatser vedrørende biodiversitetsskov. 

dette link kan man se en oversigt over, hvor de 45 skove ligger.

Nyt it-samarbejde bliver til Terra Connect

DLG Connect skifter navn, efter Velas er indtrådt i ejerkredsen med købet af 40 procent af aktierne fra DLG. Samtidig flytter medarbejderne ind i Velas’ lokaler i Vissenbjerg.

- Vi vil gøre branchen verdensførende

En ny national klynge indenfor fødevarer og bioressourcer er født. Med tårnhøje ambitioner i bagagen, er klyngen klar til at hjælpe danske virksomheder til vækst.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Erfaringer med par- og gruppevis opstaldning af kalvene

Måske er det kalvestaldens tur til en opdatering. I hvert fald vælger flere og flere at opstalde deres kalve par- eller gruppevis. En jordbrugsteknologstuderende har besøgt en række konventionelle landmænd og hørt deres erfaringer med opstaldningsformen.

Stadig pæn investeringslyst i landbruget

På trods af coronaens konsekvenser er der fortsat lyst til at investere hos landmænd. Sådan lyder det fra to virksomheder i det vestjyske.

Boligejerne får skattelettelser fra 2021 til 2024

De nye boligskatteregler, som skulle træde i kraft i 2021, udskydes nu til 2024. Det betyder, at ejendomsværdiskatten vil falde, og at ejendomsskatten stiger mindre end forventet mellem 2021 og 2024.
Side 1 af 1850 (36994 artikler)Prev1234567184818491850Next