Minister: Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

STORMØDE -  Vi står overfor en svær opgave – at gøre et grønt dansk landbrug endnu grønnere – for det er det, der skal til, slog fødevareminister Mogens Jensen fast, da han forleden talte for omkring 220 landmænd på Agerskov Kro.

For lige så stor beundring og anerkendelse Mogens Jensen udtrykte omkring landbruget, lige så meget fastslog ministeren, at det klima- og miljøkrav er noget landbruget ikke kan undgå.

-  En ting skal stå helt klart – Danmark har fået en rød regering, men også en grøn regering, fastslog Mogens Jensen, med henvisning til at klimaet var det, der interesserede vælgerne op til valget, samtidig med at både den røde som blå side af folketinget, alle nu har klima højt på dagsordenen.

Kvælstof og efterafgrøder

Det er var ikke mindst kvælstofudledning og efterafgrøder, som de fremmødte især påtalte overfor ministeren.  

Blandt dem, Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen, der ganske enkelt pointerede at kravet om at nå ned på 44.000 tons kvælstof, ganske enkelt er uopnåeligt.

Mogens Jensen pointerede, at kravet står fast, og der stadig er lang vej fra de nuværende 58.000 tons – senest ”korrigeret” af Aarhus Universitet – til 55.000 tons.

Kritik af Aarhus Universitet

I øvrigt et andet af aftenens helt store emner og kritikpunkter – den stærkt omtalte regnefejl hos forskerne hos Aarhus universitet, der havde konkluderet kvælstofudledningen fra landbruget 3000 tons for højt.

-  Aarhus Universitets fejl er træls, da det ikke er første gang. Det er vigtigt, at vi som politikere kan stole på de tal vi får eksperter og forskere. Sagen er, at man på Aarhus Universitet har samlet en stor ekspertise på området. Derfor kan man ikke bare bruge andre, lød svaret på kritikken fra flere af de fremmødte omkring Aarhus Universitet.

Og det var samtidig også ministerens svar på kritikken af de ekstra efterafgrøder - et andet af aftenens omdrejningspunkter, der blev spurgt ind til, og som fik mange kritiske bemærkninger med på vejen.

-  Vi har i hvert fald fuldstændig mistet tilliden til Aarhus Universitet, lød det fra salen – blandt andet fra LandboSyd´s formand Mogens Dall.

Styr på spildevand

Omkring udledningen af kvælstof fra landbruget til vandmiljøet lød kritikken fra flere i salen, at kommunernes rensningsanlæg også er ansvarlige for en del af udledningen.

En problemstilling Mogens Jensen ikke afviste, men dog ikke ville anerkende udgjorde nær så stor en del, som mange landmænd mener.

-  Spildevand er også vigtigt for vores vandmiljø. Vi skal bare også i mål med kvælstof i landbruget, for der er et problem, fastslog Mogens Jensen

Læs også