ØL: Landbrugsstøtten skal finansiere klima- og naturløft i landbruget

Økologisk Landsforening er blandt de organisationer, der mandag mødes med statsministeren for at kickstarte et samarbejde om en natur- og biodiversitetspakke.

Økologerne kommer til Marienborg mandag formiddag blandt andet med forslag til, at EU's landbrugsstøtte skal finansiere klima- og naturtiltag i landbruget.

- EU kan ikke forsvare, at landbruget skal have en passiv indkomststøtte for at producere fødevarer. Vi mener, at der skal stilles krav om, at alle europæiske landbrug, der modtager midler fra EU’s landbrugs-arealstøtteordninger, skal dokumentere, at de lever op til nationale natur- og klimamål i landbruget, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Ifølge ham er en ny tilgang til landbrugsstøtten er én af forudsætningerne for, at naturen får mere plads. Indsatsen for naturen skal værdisættes, og det bliver den, hvis udbetaling af landbrugsstøtte blandt andet følger landbrugenes natur-performance frem for, at den, som i dag, udbetales som en passiv fødevarestøtte.

- Landbruget er en del af problemet for naturen og er derfor også en stor del af løsningen. Den løsning, vi skal have fat i, skal både bidrage til at stoppe biodiversitetskrisen og klimakrisen. Det kræver blandt andet et nyt landbrugssystem, som økologien kan levere, og EUs landbrugspolitik er nøglen til at komme i gang, siger Per Kølster.

Læs også