Ud af det blå: Regeringen klar med massivt krav om efterafgrøder allerede næste år

Dybt nede i anmærkningerne til finanslovsudspillet fremgår det, at regeringen allerede til næste år vil stille miljøkrav, der medfører op til 380.000 hektar målrettede efterafgrøder.

Følg debatten på Facebook:

Det er med stor forbløffelse, at det pludselig er gået op for Landbrug & Fødevarer, at regeringen har fremrykket miljøkrav i den målrettede regulering til næste år. Krav det var ventet først skulle træde i kraft i 2021

I et ganske lille tekstafsnit i anmærkningerne til Finanslovsudspillet fremgår det, at der for 2020 er givet tilsagn om tilskud på 190 millioner kroner til cirka 380.000 hektar med efterafgrøder eller kvælstofreducerende alternativer her til.

Det er en markant forøgelse i forhold til, hvad landbruget var blevet stillet i udsigt i april i år, da de blå partier før valget, var blevet enige om en supplerende aftale om målrettet regulering. Her var man blevet enig om, at der for 2020 skulle gives tilskud til, at der kunne blive etableret 250.000 hektar efterafgrøder. Først fra 2021 var det meningen, at man skulle op på de 380.000 hektar efterafgrøder.

Fremrykningen af miljøkravene er sket helt uden foregående debat i offentligheden.

- Vi synes selvfølgelig, at det er dybt skuffende. Vi har prøvet at finde ud af om det var en fejl eller alvor, og vi har spurgt dem, hvordan de har tænkt sig, at vi skulle få det her gennemført med så kort varsel. Men vi har ikke kunne få dem til at trække det tilbage. Det synes vi er mærkeligt og selvfølgelig dybt frustrerende, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Ikke en fejl

Over for Effektivt Landbrug afviser fødevareminister Mogens Jensen (S) i en skriftlig kommentar, at der er tale om en fejl.

- Det er regeringens ambition at få kvælstofregnskabet i balance, så vi får et bedre vandmiljø. Der er et efterslæb i at nå de mål for opsamling af kvælstof, som der blev fastsat i Landbrugspakken (fra december 2015, red.). Og jeg konstaterer, at vi har brug for en indsats her og nu, lyder det fra Mogens Jensen.

Med 380.000 hektar målrettede efterafgrøder eller kvælstofreducerende alternativer er det meningen, at kvælstofudledningen bliver reduceret cirka 3.500 tons allerede til næste år. I den oprindelige aftale var det meningen, at kvælstofudledningen i 2020 med 250.000 hektar efterafgrøder skulle have været reduceret cirka 2.300 tons, og det først var fra 2021, at man skulle ramme de 3.500 tons kvælstofreduktion.

Som en tyv om natten

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, er fortørnet over regeringens måde at snige fremrykningen af miljøkravene ind på.

- Man kan være enig eller uenig i politik, men man skal altså turde stå ved sin politik og sige den ud i offentligheden, således man kan forstå den og tage en dialog omkring den. Det her kommer lidt som en tyv om natten, som er sneget langt ind i Finansloven uden man har fortalt om konsekvenserne af det, siger Troels Lund Poulsen.

Til sammenligning udlagde landmændene i år 139.000 hektar målrettede efterafgrøder.

Læs mere om sagen i Effektivt Landbrugs trykte onsdagsudgave

 

 

Læs også