Viceformand forarget over Danske Bank

Danske Bank præsenterede i går et rekordoverskud på 20,9 milliarder kroner. Det gigantiske overskud er opnået året efter, at koncernens realkreditselskab, Realkredit Danmark, hævede bidragssatserne markant. Det forarger L&F’s viceformand Lone Andersen.

Milliarderne vælter ind i Danske Bank, kunne flere finansmedier i går morges berette på stribe efter, at koncernen præsenterede sit rekordregnskab for 2017.

Et regnskab, der byder på et overskud på 20,9 milliarder kroner efter skat, og hvoraf hovedparten ryger direkte tilbage til bankens aktionærer.

9,4 milliarder kroner bliver sendt direkte tilbage i udbytte, mens der iværksættes et aktietilbagekøb på 10 milliarder kroner.

Fra Danske Bank er man selvsagt stærkt tilfredse med det solide overskud, men fra Landbrug & Fødevarers viceformand, Lone Andersen, lyder der kritik af banken, der ejer realkreditselskabet Realkredit Danmark.

Ligesom en række øvrige realkreditselskaber, så hævede Realkredit Danmark således i efteråret 2016 sine bidragssatser markant.

- Igen og igen har vi fået at vide, at det var nødvendigt at hæve gebyrer og bidragssatser betragteligt hos Danske Bank og Realkredit Danmark – blandt andet på grund af kapitalkravene fra Basel-komiteen. Det har vi i høj grad udvist forståelse over for.

- Men for mig er det fuldstændig absurd, at man med den ene hånd har hævet bidragssatser og rentemarginaler for hårdtarbejdende, almindelige mennesker, og samtidig udbetaler 19 milliarder kroner i udbytte til investorerne, siger Lone Andersen.

Sænk bidragssats

Hun fortæller, at hun ikke har noget imod, at man tjener penge i den finansielle sektor, men der må være lidt ret og rimelighed til.

- Nu må der da være stor mulighed for at få nedsat sin bidragssats for de mange landmænd og kvinder, der kan fremvise et godt regnskabsresultat. Er det ikke tilfældet, så findes der jo heldigvis andre kreditforeninger, lyder det fra Lone Andersen.

Fra Danske Bank lyder det i en pressemeddelelse fra administrerende direktør Thomas F. Borgen i forbindelse med regnskabet, at resultatfremgangen i 2017 afspejlede en fortsat fremgang i de nordiske økonomier, høj kundeaktivitet gennem året og bankens kommercielle tiltag for at skabe en mere enkel, effektiv og kundefokuseret bank.

- Der var en positiv udvikling på tværs af vores forretningsområder, som flere steder resulterede i god kunde- og udlånsfremgang. Vi arbejder kontinuerligt på at forbedre kundeoplevelsen, og generelt har vi fastholdt den positive udvikling i kundetilfredsheden på tværs af vores markeder, udtaler han.

 

Forventninger

For 2018 forventer Danske Bank et overskud på 18-20 milliarder kroner efter skat. 

Indtægter fra både renter og gebyrer forventes stadigvæk at ligge på et højt niveau, som det var tilfældet i 2017.

Læs også