Tre syd- og sønderjyske landboforeninger vil slå sig sammen

Bestyrelserne i LandboSyd, Kolding Herreds Landbrugsforening og Sønderjysk Landboforening har torsdag meddelt sine medlemmer, at de på en ekstraordinær generalforsamling vil stille forslag om at fusionere de tre landboforeninger til én forening.

Bestyrelserne i de tre foreninger foreslår en fusion. Arkivfoto

Medlemmerne i LandboSyd, Kolding Herreds Landbrugsforening og Sønderjysk Landboforening skal nu tage stilling til, om foreningerne skal fusionere.

Bestyrelserne i de tre foreninger har i dag meddelt, at de vil stille forslag om at fusionere de tre landboforeninger til én forening på ekstraordinære generalforsamlinger i den kommende tid.

- Hvis vi skal blive ved med at være relevante for vores medlemmer, så skal vi skabe de mest attraktive og konkurrencedygtige faglige fællesskaber for vores medarbejdere. Det tror vi på, at vi kan med den her fusion, og vi tror på, at det er det rigtige at gøre, så vi kan blive ved med at tilbyde verdensklasse rådgivning inden for alle faglige områder af dansk landbrug, siger Christian Lund, formand i Sønderjysk Landboforening.

Timingen for fusionen er ikke tilfældig. De tre foreninger er siden 1. august sidste år kommet tættere på hinanden i deres fælles politiske samarbejde Landbrug & Fødevarer Syddanmark, og det har haft en positiv indvirkning på drøftelserne om at tage det fulde skridt og fusionere.

- Der er ingen tvivl om, at vores fælles politiske samarbejde har været med til at bringe os tættere sammen; ikke kun formændene, men alle vores tre bestyrelser. Vi har set, at vi kan løfte meget mere ved at stå sammen, og der er et kæmpe uudnyttet potentiale for indflydelse, som vi skal ud og arbejde på i den nye forening. Det vil komme vores medlemmer til gode, udtaler Hans Damgaard, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening.

Rettidig omhu

I en fælles pressemeddelelse understreger de tre foreninger, at der skal mere end bare god kemi og politisk samarbejde til at drive fusionen. Derfor er det rette tidspunkt nu.

- Vi er i en situation, hvor vi faktisk er tre ret ligeværdige foreninger med stærke faglige rådgivningskompetencer og sunde finanser. Men vi aner ikke, hvordan det ser ud om tre eller fem år, og derfor er vi enige om, at det er et godt tidspunkt nu. Vi er dog også meget opmærksomme på, at det her er en stor forandring, og det kommer til at kræve en åben og konstruktiv proces, hvor vi skal ud og involvere vores medarbejdere i det videre arbejde. Vi er dybt afhængige af vores medarbejdere, fordi de er vores stærkeste ressource, siger Henrik Jessen, formand for LandboSyd.

Den nye forenings navn er ikke vedtaget endnu, men vil i første omgang køre videre som Landbrug & Fødevarer Syddanmark, om end det er forventningen, at den nye forening skal have et nyt navn.

De første ekstraordinære generalforsamlinger afholdes den 8. juni om aftenen.

Læs også