Regler kan kræve udskiftning af brændeovnen
Snart står vinteren for døren – og der skal gang i brændeovnen. Men måske skal den skiftes, inden der kan tændes op. I hvert fald, hvis den er fra før 2003.
Folketinget har vedtaget en ny lov, der skal sikre mindre forurenende røg fra landets private skorstene. Loven betyder, at alle boligkøbere i forbindelse med tinglysning af deres nye bolig med virkning fra 1. august i år skal oplyse, om de har en brændeovn – eller en pejseindsats. Og hvornår den er produceret.
Hvis brændeovnen er produceret før 1. januar 2003, skal den enten udskiftes eller skrottes. Er den derimod produceret efter 1. januar 2003, kan den blive stående.
Det er boligkøberen, der for egen regning enten skal have nedlagt eller udskiftet brændeovnen senest 12 måneder efter, at de har overtaget huset. Sker dette ikke, kan Miljøstyrelsen som yderste konsekvens udstede administrative tvangsbøder.
Svanemærke eller prøvningstest
Er brændeovnen svanemærket, eller har den en prøvningsattest, er ovnen produceret efter 2003. Men man kan også spørge sin skorstensfejer, hvis man er usikker på alderen. Der vil nemlig være brændeovne, hvor produktionsåret er ukendt.
I disse tilfælde skal brændeovnen vurderes af en skorstensfejer eller en anden fagperson. Fagpersonen kan vurdere alderen på brændeovnen og udfylde en erklæring, som boligkøberen kan bruge som dokumentation.
Der er cirka 700.000 brændeovne i Danmark, og omkring 260.000 skønnes at være produceret før 2003. Det første år regner Miljøstyrelsen med, at omkring 12.000 brændeovne skal udskiftes på baggrund af loven.
Der er undtagelser til reglerne, så den antikke kakkelovn kan blive stående i hjørnet, og det er heller ikke et krav at skifte brændeovnen, hvis en ægtefælle overtager huset ved en skilsmisse. Man kan læse lovteksten i bekendtgørelsen og alle de specifikke undtagelser på hjemmesiden www.skiftellerskrot.dk.