Store benspænd: - Lige nu er det næsten kun landmandssønnen eller datteren, der kan blive selvstændig
Der er store benspænd for unge landbrugere, der gerne vil etablere sig som selvstændige. Nu er det regeringens ansvar, mener formand for LandboUngdom Christian Orthmann.

Minister Jacob Jensen i samtale med mælkeproducent Frederik Grubbe fra Fyn, formand for LandboUngdom Christian Orthmann og formand for LandboUngdoms politiske udvalg Søren Bank. Foto: LandboUngdom
Unge landmænd vil gerne være selvstændige. Alligevel er det efterhånden de færreste, der får mulighed for at udleve drømmen og være med til at tage erhvervet ind i en grønnere og mere bæredygtig fremtid, lyder det i en pressemeddelelse fra LandboUngdom.
Derfor har Ministeriet for Grøn Trepart nedsat en hurtigarbejdende ekspertgruppe til at se på udfordringerne med generationsskifte.
Nu har ekspertgruppen, der består af LandboUngdom, Dansk Industri, Finans Danmark, Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Økologisk Landsforening, CONCITO, Tænketanken Frej og Landbrug & Fødevarer, samt repræsentanter fra relevante ministerier, offentliggjort deres anbefalinger. Og de tydeliggør behovet for handling, mener formand for LandboUngdom Christian Orthmann.
- Ekspertgruppens arbejde er et vigtigt fundament for det videre arbejde med unge landbrugeres rettigheder og muligheder, men det er ikke nok at tale om, hvordan vi kan vende udviklingen. Der skal handling bag ordene, før vi får skabt forandring i praksis, siger han.
Banken spænder ben
Mælkeproducent Frederik Grubbe fra Ørbæk på Fyn kender alt til udfordringerne ved generationsskifte. Første juli overtager han officielt gården og de 270 køer i stalden, hvor han er driftsleder, og selvom han har fået stor hjælp af sin familie og gårdens nuværende ejer, var der mange bump på vejen mod at blive selvstændig landmand, forklarer han.
- Landbruget står overfor en stor udfordring, når det kommer til generationsskifte. Som det er lige nu, er det næsten kun landmandssønnen eller datteren, der kan blive selvstændig. Det betyder, at mange landbrug bliver solgt til nabolandmanden eller kapitalfonde, og det besværliggør mulighederne for, at unge uden familielandbrug kan blive etableret, siger Frederik Grubbe.
Ligesom rapporten fremhæver han blandt andet finansiering som en af de helt store forhindringer for unge landmænd, der gerne vil overtage en gård og en besætning.
De færreste har 5 millioner
- For det første stiller banken krav om 20 procent egenfinansiering samtidig med, at de betvivler EIFO-midler som egenfinansiering. Det kan få de fleste til at tabe pusten, for de færreste har sparet 5.000.000 kr. op i en alder af 25 år, siger Frederik Grubbe.
Hos formand Christian Ortmann er der ikke tvivl om, at debatten om generationsskifte er kommet for at blive.
- Vi skal have løst de her problemer, for de er nøglen til, at vi fortsat kan have danske landbrug på danske hænder i fremtiden. I LandboUngdom har vi længe haft fokus på de unge landbrugeres vilkår, og det arbejde forsætter vi med, siger han.