Styrket samarbejde mellem skole, lærling og læremester giver pote
Gennem et nyt initiativ har Nordjyllands Landbrugsskole besøgt alle deres lærlinge, der er i første oplæringsperiode. Dette initiativ er et skridt i retning af at skabe en stærkere relation mellem arbejdsplads, lærling og skole, og sikre et godt samarbejde parterne imellem.

Vejleder Malene Hosbond Sørensen har blandt andet besøgt Malthe i sin første oplæringsperiode hos AP Vitulo ApS i Dronninglund i Vendsyssel. Her står de sammen med Martin (th.) foran slagtekalvene.
125 besøg. Så mange har vejleder på Nordjyllands Landbrugsskole, Malene Hosbond Sørensen været på siden efteråret. Besøg, hvor hun som vejleder tager ud til skolens lærlinge i deres første oplæringsperiode ved en landmand.
- Det giver mening, fortæller Malene Hosbond Sørensen, som er vejleder på Nordjyllands Landbrugsskole.
Det nye initiativ er et skridt i retning af at skabe en stærkere relation mellem arbejdsplads, lærling og skole, og sikre et godt samarbejde parterne imellem.
- For at sikre det gode samarbejde og støtte de bedrifter, der har lærlinge fra Nordjyllands Landbrugsskole, besøger vi alle lærlinge på deres lærested, fortæller forstander Jakob Autzen fra Nordjyllands Landbrugsskole.
Givende uddannelsesforløb for alle
Ved at besøge lærlingene på deres lærested kan skolen sikre, at både landmand og lærling får den nødvendige støtte og vejledning, og begge parter får mest muligt ud af uddannelsesforløbet.
- I et notat fra CEVEU (Center for viden om erhvervsuddannelser, red.) fra august 2024 om »Lærlinges syn på deres læreplads«, er én af hovedkonklusionerne, at det er vigtigt for lærlingene, at der er en god sammenhæng imellem skole, og lærepladsen. Det er det også for os, siger Jakob Autzen, som i den grad oplever, at de unge er glade for det nye tiltag.
- Lærlingene har udtrykt stor tilfredshed med dette tiltag, da det giver dem en følelse af støtte og tryghed i deres uddannelsesforløb. De føler, at vi som skole tager deres uddannelse seriøst og er villige til at hjælpe dem med at overkomme eventuelle udfordringer, siger han og fortsætter:
- Skolen bliver mere synlig i hele uddannelsen og det betyder, at lærlingene også i oplæringsperioderne er tættere knyttet til skolen. Noget som også fremhæves i rapporten fra CEVEU som væsentligt for lærlingen, så der ikke er usikkerhed om, hvor de kan henvende sig, fortæller Jakob Autzen.
Landmændene er også positive
Lærestederne har også reageret positivt på initiativet. Mange lærepladser ser det som en kærkommen mulighed til at snakke om opgaverne og indsatsen fra lærlingen.
- I hverdagen glemmer man tit at sætte ord på, hvordan det går, men når Malene kommer, så er der en naturlig mulighed for at tale om både opgaver og samarbejde, lyder det.
Malene Hosbond Sørensen oplever, at ved mere end 80 procent af besøgene er der ingen udfordringer, der skal løses, og her får hun, lærlingen og lærestedet en god snak om lærlingens oplæringsmål og hvordan læremester oplever indsatsen, og så viser lærlingen som regel rundt og viser, hvilke opgaver de arbejder med.
Det giver en masse fordele
For Nordjyllands Landbrugsskole giver tiltaget flere fordele.
- Det styrker vores relationer til både lærlinge og læresteder, hvilket kan føre til et bedre samarbejde og en mere positiv oplevelse for alle parter. Desuden får vi en dybere indsigt i de udfordringer, som lærlinge og lærepladser står overfor, hvilket gør os bedre rustet til at tilpasse vores undervisning og støtte til deres behov, lyder det.
Skolen oplever også, at initiativet medvirker til at mindske frafaldet af lærlinge i uddannelsen.
- Vi oplever nogle gange, at forventningsafstemningen mellem lærling og læremester ikke er helt på plads, her kan det nogle gange hjælpe, at der kommer en tredje part ind og hjælper i processen, lyder det, mens Jakob Autzen slår fast:
- Samlet set viser initiativet, at et tæt samarbejde og en synlig tilstedeværelse fra skolen, kan bidrage positivt til både lærlingens og mesters oplevelse af uddannelsesforløbet.