Agroskolen flytter og bygger ny landbrugsskole

Agroskolen har oplevet fremgang efter fusionen med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier. Derfor flytter de nu til Herning og bygger ny landbrugsskole.

I hele sin godt 83-årige levetid har Agroskolen ligget i Hammerum lidt uden for Herning. Men det kommer snart til at ændre sig.

Bestyrelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier har netop godkendt, at Agroskolen flytter til Herning, hvor skolen skal bygge helt ny landbrugsskole.

Landbrugsuddannelsen vil få adresse i nærheden af Herningsholms campusområde på Lillelundvej, hvor eleverne blot vil være et stenkast væk fra andre unge på erhvervsskolens flere end 35 ungdoms- og erhvervsuddannelser i Herning.

Ambition

Det er første gang i 35 år, at en dansk landbrugsskole sætter gang i byggeriet af en helt ny skole. Men det nye byggeri skal ses som et udtryk for, hvor vigtigt landbrugserhvervet er for Midt- og Vestjylland, siger Allan Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, som Agroskolen er en del af.

- Vi er en erhvervsskole i Midt- og Vestjylland, og derfor ønsker vi at være skole for de erhverv, der er vigtige for området. Her er landbrugserhvervet naturligvis et centralt erhverv. Agroskolen er oprindelig en fusion mellem landbrugsskolerne Hammerum, Borris og Kongensgaard ved Lemvig, og siden sammenlægningen med Herningsholm i 2018 har vi haft tre gode år med voksende elevtal. Derfor glæder vi os til at tage næste skridt og præsentere fremtidens landbrugsskole, der giver optimale muligheder for landbrugserhvervet i hele Midt- og Vestjylland, siger Allan Kortnum.

Tidssvarende

Sven Agergaard er medlem af bestyrelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier og formand for Herning-Ikast Landboforening. Ifølge ham lover det godt for fremtiden, at Herningsholm vil investere i landbrugsuddannelsen, da der er stor efterspørgsel på faglærte landmænd.

- Det er vigtigt med et godt uddannelsesmiljø i det midt- og vestjyske. Og ønsker vi at gøre uddannelsen til landmand endnu mere attraktiv, er det afgørende, at faciliteterne er tidssvarende. Landbrugsuddannelsen er inde i en omfattende udvikling – så stor, at det er svært at spå om, hvordan den kommer til at se ud om bare ti år. Derfor ser vi et behov for at tænke nyt, og det bliver muligt med byggeriet af en ny skole, siger Sven Agergaard.

- Samtidig betyder den bynære placering, at eleverne bliver en del af et stærkt uddannelsesmiljø i Herning. Brobygningselever fra grundskolen og 10. klasse får nemmere ved at se og føle, hvad landbrugsuddannelsen er, og eleverne får efter skole mulighed for at mødes med og bo på skolehjem sammen med andre unge, siger Sven Agergaard.

God plads 

Forstander Jeppe Bomann håber, at planerne om at opføre en helt ny skole kan bygge videre på den positive udvikling, som Agroskolen oplever i øjeblikket. Senest i marts kunne skolen melde om en næsten fordobling af søgningen til landbrugsuddannelsens grundforløb.

- Det bliver ikke bare spændende at tegne fremtidens landbrugsuddannelse, men også forme rammerne omkring den 24/7-oplevelse, det er at tage en landbrugsuddannelse. De nye omgivelser skal give god plads til både et aktivt undervisningsmiljø og sociale aktiviteter uden for almindelig skoletid, siger Jeppe Bomann.

Siden fusioneringen med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i 2018 har alle ressourcer på Agroskolen i Hammerum været brugt på at sikre høj kvalitet på landbrugsuddannelsen og ikke mindst tid til at opbygge gode relationer med eleverne og landbruget.

Forstanderen har stor respekt for de traditioner og følelser, som mange forbinder med den traditionsrige landbrugsskole i Hammerum. Men tiden er også moden til at opgradere de fysiske rammer.

- Vi glæder os til at bringe kulturen og de værdier, der kendetegner en landbrugsskole af høj kvalitet, med ind i et topmoderne miljø i Herning, siger Jeppe Bomann.

Grøn omstilling

Beslutningen om at bygge ny skole bliver bakket op af Vestjyllands Andel og direktør Steen Bitsch.

- Det er godt set. Landbruget får stor betydning for den grønne omstilling, og planteproduktion kommer til at fylde meget mere end tidligere. Hvor det i en periode har været mindre sexet at gå på landbrugsskole, ser vi en klar tendens til, at det går i en anden retning, siger Steen Bitsch.

- Når vi taler om klimaet, kommer vi ikke uden om landbruget, hvor vi har fotosyntesen som det mest effektive middel til at nedbringe CO2-udledningen. Forbrugerne begynder at stille andre krav til det, de fylder på tallerkenen – kosten bliver i stigende grad plantebaseret. Derfor tror jeg også, at vi går en tid i møde, hvor det bliver sejt at være en landmand, som bidrager direkte til værdiskabelsen i samfundet. Derfor er det godt, at Agroskolen tør gribe chancen og planlægge sammen med landbruget, hvordan vi kan bruge vores landbrugsjord mere intelligent, siger Steen Bitsch.

Læs også