- Det er knageme fedt at uddanne sig til landmand

Mange vil være landmand, men få vil være leder. Underviser slår et slag for, at flere unge vælger at uddanne sig til produktionsleder inden for landbruget.

Siden 2019 er der sket en stigning i antallet af unge, der ønsker at uddanne sig til landmand, men et fald i unge, der ønsker at videreuddanne sig til ledere. Lene Brandenborg, underviser på Dalum Landbrugsskole slår et slag for, at endnu flere skal uddanne sig til landmænd og meget gerne også videre inden for en af lederuddannelserne.

På den seneste Grisekongres slog Lene Brandenborg, underviser på Dalum Landbrugsskole, et slag for, at endnu flere skal uddanne sig til landmand.

- Der er mangel på gode medarbejdere i landbruget, og det til trods for, at det jo er et utroligt spændende erhverv at komme ind i med mange gode jobmuligheder.

- Det er vigtigt, at vi fokuserer på at gøre samarbejdet mellem skole og læreplads endnu bedre, ligesom vi også fremover skal have stort fokus på, at det er muligt at lave en karriere i landbruget, sagde hun.

Mange vil være landmænd

Lene Brandenborg påpegede, at der er stort interesse for at tage en landmandsuddannelse.

- Blandt de unge er der rigtig stor interesse for at komme til at arbejde med dyr. Jeg tænker, at det med at komme ind i fødevareproduktionen, det er spændende på mange måder, og den nye EUX-uddannelse, hvor man tager en gymnasial uddannelse samtidig, har rykket ved noget.

- EUX har gjort, at der er flere valg for de unge mennesker. Det ene er ikke bedre end det andet. Men det er godt, at der er flere tilbud.

Få vil være ledere

Desværre går det den forkerte vej i forhold til, at de unge efterfølgende ønsker at tage en lederuddannelse.

- Der er så mange talenter ude blandt de unge, som skal udnyttes, hvis de på nogen måder har lyst til at tage et lederansvar. Det skal vi have endnu mere fokus på, for det kræver, at vi får uddannet nogle dygtige landmænd. Det har vores erhverv fortjent, lød det fra Lene Brandenburg.

- Tænk at man kan få en lederuddannelse oven på en håndværksmæssig uddannelse. Det er der ikke ret mange andre, der kan tilbyde.

Spændende jobs

Den engagerede underviser var da også imponeret over de jobmuligheder der efterfølgende tilbydes de unge.

- De ledere jeg er med til at uddanne. Hold da op, det er nogle sindssygt spændende jobs, de kommer ud i. Dem skulle vi gerne have nogen flere af.

- Vi ser positivt på fremtiden. Vi tror på erhvervet. Det er knageme fedt at uddanne sig til landmand, sluttede hun.

Læs også