Jordbrugsuddannelser hitter

Erhvervsakademi Aarhus har modtaget 159 kvote 2-ansøgninger til deres i alt fire jordbrugsuddannelser. Blandt andet den nye professionsbachelor i natur og jordbrugsproduktion.

Uddannelse inden for samspillet mellem natur og jordbrugsproduktion trækker i de unge.

24-årige Katharina Ringgaard har sammen med 15 andre søgt ind på erhvervsakademiets nye 3,5-årige professionsbachelor i natur og jordbrugsproduktion.

En helt ny uddannelse, som Erhvervsakademi Aarhus har udviklet sammen med landbrugsorganisationer og jordbrugsvirksomheder.

Nordjyske Katharina, som oprindeligt er fra Brovst i Vendsyssel, er faglært EUX-landmand og arbejder lige nu som fodermester på en fynsk kvæggård med 100 jerseykøer. Nu vil hun skifte fuldtidsarbejdet ud med fuldtidsstudie og SU.

- Det bliver lidt en omvæltning for mig at vende tilbage til studielivet, men jeg glæder mig. Mange af min klassekammerater fra landbrugsskolen læser også videre. Landbruget er et spændende erhverv, og jeg vil gerne være med til at drive udviklingen især indenfor den grønne omstilling. Det kræver en stor viden og høje faglige kompetencer, siger Katharina Ringgaard, der oprindeligt ville have søgt ind på den to-årige uddannelse til jordbrugsteknolog.

- Men så opdagede jeg den nye uddannelse. Det er lige det, jeg skal være. Den vil give mig de nødvendige kompetencer, siger hun.

Vil udvikle kvægbruget i en mere bæredygtig retning

At uddannelsen varer 3,5 år, afskrækker ikke Katharina. Det er en fordel, mener hun.

- Det giver bedre tid til at nørde ned i detaljerne i de forskellige fag som miljø, ledelse og økonomi.

- Jeg forestiller mig at få et dybdegående kendskab til husdyrproduktion og viden om, hvordan jeg kan udvikle kvægbruget i en mere bæredygtig retning, tilføjer Kathrina Ringgaard, der gerne vil arbejde med rådgivning.

- Som det er indenfor mange brancher, er viden valuta, og skal man videre i sit fag, er det altid godt med mere uddannelse, siger fodermesteren.

Normalisering af ansøgertal

Danmarks største uddannelsessted for jordbrugsteknologer, Erhvervsakademi Aarhus, har modtaget i alt 159 kvote 2-ansøgninger til deres i alt fire jordbrugsuddannelser.

16 procent flere end sidste år vil uddanne sig til jordbrugsteknolog, og Urban landskabsingeniør havde modtaget 65 procent flere kvote 2-ansøgninger ved fristen forleden.

Uddannelseschef Lars Villemoes glæder sig over, så mange unge har valgt at gribe muligheden for at søge ind på en videregående uddannelse indenfor jordbrugsfaget.

- Det tyder på, at vi er tilbage på niveauet fra før corona, som først bød på et år med høje søgetal og derefter et år med lav søgning.

- Mange ansøgere kommer til efter kvote 2-ansøgningsfristen og frem mod fristen 5. juli. Så vi regner da stærkt med at få fuldt hus, som vi plejer, når vi når sommerens studiestart, tilføjer han.

Kvote 1 og kvote 2

5. juli er der ansøgningsfrist for kvote 1-ansøgere. I kvote 1 bliver ansøgerne optaget efter deres karaktergennemsnit fra den gymnasiale eksamen, hvorimod man i kvote 2 også vurderes på andre kriterier som erhvervserfaring. 28. juli vil antallet af studiepladser blive fordelt.

Uddannelsen som professionsbachelor i natur og jordbrugsproduktion har frit optag, så opfylder man adgangskravene, er man sikret en plads. 

 

 

Læs også