Landbrugsuddannelsen er fortsat attraktiv

For femte år i træk starter flere elever på landbrugsuddannelsen sammenlignet med året før. Faldende ungdomsårgange og erhvervets behov stiller dog krav om at tiltrække nye målgrupper.

I januar 2024 mødte 829 elever op på en af organisationen Danske Landbrugsskolers 12 medlemsskoler. Det er syv procent flere end samme tidspunkt sidste år. Stort set alle skoler har fået flere elever. Går man tre år tilbage, er der tale om en fremgang på 24 procent. Omkring 30 procent af eleverne tager uddannelsen med EUX. Det fremgår af en pressemeddelelse.

I Danske Landbrugsskoler glæder man sig over, at stadig flere unge har lyst til at være en del af fremtidens landbrug.

- Vi er meget glade for, at de unge fortsat finder landbrugsuddannelsen attraktiv, og at vi har haft elevvækst flere år i træk. På samme tid arbejder vi intensivt med at forny og forbedre vores uddannelse med fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, så den forhåbentlig vil appellere til endnu flere de kommende år. Erhvervet har hårdt brug for den faglærte arbejdskraft, som også er attraktiv i andre brancher, siger Lars Møgelbjerg Andersen, formand for Danske Landbrugsskoler.

Vil tiltrække studenter

Trods de gode optagetal hviler skolerne ikke på laurbærrene. De kan ligesom resten af samfundet se frem til faldende ungdomsårgange og dermed et mindre rekrutteringsgrundlag. Landbrugsuddannelsen tiltaler mange helt unge, og omkring 80 procent kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Men det kan man ikke tage for givet fremover.

- Studenterne kan tage landbrugsuddannelsen på et særligt målrettet studenterforløb, og her starter omkring 60 elever hvert halve år. Dem vil vi meget gerne tiltrække langt flere af, eftersom både elever, erhverv og skoler er glade for de motiverede og målrettede elever, siger Bjarne Ebbesen, næstformand i Danske Landbrugsskoler.

Han henviser til, at alle medlemsskoler i 2024 er med i regionale projekter, hvor de i efteråret udbyder studiepraktik på en landbrugsuddannelse for gymnasieelever på lige fod med de videregående uddannelser.

Læs også