Skovrejsning – med værdi for natur og landbrug

Fælles for alle skove er, at de kan bidrage til at løse flere vigtige udfordringer, herunder klima, miljø, biodiversitet og energiforsyning.

Ny miljøchef i Agillix, Søren Hoff Brøndum

Skovrejsning er en oplagt mulighed, hvis du har plads og interesse. En skov kan tage mange former, afhængigt af størrelse og formål og kan designes til at opfylde forskellige behov. Fælles for alle skove er, at de kan bidrage til at løse flere vigtige udfordringer, herunder klima, miljø, biodiversitet og energiforsyning.

Det fører os frem til, at vi lige nu står midt i en spændende tid, når det kommer til etablering af ny skov. Skovrejsning er især kommet på dagsordenen, efter den grønne trepart har sat gang i en ambitiøs omlægning af det danske areal. Med etableringen af »Danmarks Grønne Arealfond« sigter treparten mod at omlægge mere end 15 procent af landbrugsjorden til skov og natur. Dette massive skift understøttes af en investering på 40 milliarder kroner, der skal sikre, at der frem mod 2045 bliver rejst 250.000 hektar ny skov, og der bliver udtaget 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde inden 2030.

Med de nye tilskudsordninger og den grønne treparts ambitiøse mål om mere skov, er der en række muligheder, der kan gavne både landmænd, naturen og miljøet. Men det er også en tid, hvor god rådgivning er vigtigere end nogensinde. Det kræver, at du, som overvejer skovrejsning, træffer de rette beslutninger fra starten. Derfor har vi her i Agillix oprustet på naturområdet, så vi kan rådgive om det fulde udbytte af de tilskud og muligheder, der findes og guide dig godt gennem processen.

Med ambitionen om at omlægge 15 procent til skov og natur forventer vi også, at vi vil se højere tilskudssatser. Tilskuddene dækker typisk omkostningerne ved at etablere skov, hvilket inkluderer plantning af både løv- og nåletræer samt opsætning og vedligeholdelse af kulturhegn. Det gør skovrejsning til en attraktiv mulighed for dig som landmand, hvis du ønsker at omlægge dine lavt produktive jorde eller udnytte dine arealer til noget andet.

Tæller også i ESG-regnskabet

I Agillix hjælper vi dig med at vurdere, om skovrejsning er muligt på din jord, og hvilke tilskudsordninger der bedst matcher dine behov. Vi kan også hjælpe med at ansøge om tilskud og sikre, at du får det bedst mulige udbytte af din investering i skovrejsning.

Det er et effektivt middel til at reducere landbrugets CO2-aftryk og derved reducere den varslede CO2-afgift. Samtidig kan du bruge din CO2-reduktion i virksomhedens ESG-rapportering, som flere af landbrugets samarbejdspartnere er begyndt at efterspørge. Derfor kan skovrejsning være en god idé at overveje, hvis du vil fremtidssikre din virksomhed.

I ESG-rapporteringen tæller det positivt, at skoven reducerer udledningen af kvælstof og beskytter drikkevandet ved at minimere udvaskning af nitrat. Samtidig bidrager den til at lagre CO2 og fremme biodiversiteten. Mange arter er afhængige af skovene som levesteder, og ved at rejse skov giver du et vigtigt bidrag til dyrelivet.

På den måde kan skovrejsning bidrage positivt på mange bundlinjer, men hvordan skoven giver bedst værdi for dig som landmand, kræver god sparring med rådgivere, der arbejder med området til daglig.

Læs også