Muligheder i soldyrkning

Der er mange muligheder og mange overvejelser at tage højde for, hvis man vil dyrke solenergi på marken.

I disse dage er der rig mulighed for at dyrke solen i vandret stilling med en drink i hånden. Når driftsøkonom Bent K. Christensen fra Landbo Limfjord taler om soldyrkning, er det dog med et andet mål en brun hud og afslapning for øje. 
- Solceller på taget er velkendte. Solceller på marken er en ny »afgrøde« herhjemme. Inden længe vokser den måske i vores baghave som langs motorvejen lige syd for grænsen, siger han. 
Bent K. Christensen fortæller, at lodsejeren står med flere muligheder, når jorden er velegnet til solceller. Salg eller bortforpagtning er en overvejelse. Et samarbejde med andre om udvikling af en solcellepark er en anden retning. Endelig er der gør-det-selv modellen, hvor lodsejeren står for hele projektet; både i forhold til gevinst, risiko og udvikling.
- Hvad der er bedst? Det afhænger af situationen og interessen, siger driftsøkonomen.
- Salg eller bortforpagtning giver indtægter uden en masse ekstra arbejde. Det er attraktivt, og der er samtidig andre, som får en bid af kagen, lyder et af forslagene.

En andel som betaling

En anden model er at betale med et stykke solcellepark for det arbejde, som et udviklingsfirma laver. 
- Så får du principielt kun en regning, hvis projektet bliver til noget. I praksis betaler du som lodsejer for kommunens arbejde med lokalplanen. Så ud over at skyde jord ind i projektet, skal du undervejs også have nogle penge op af lommen, hvis det er denne model.

Gør det selv

Udvikling af en solcellepark kræver mange timers arbejde og nogle investeringer, påpeger Bent K. Christensen.
- Men det er et rigtigt spændende forløb med mange nye kontakter. Projektrisikoen ligger alene hos udvikleren, men det gør hele gevinsten også, når alle planerne er blevet gjort til virkelighed, siger han.
En solcellepark kræver et areal på mindst 15 hektar. Arealet kan sagtens være ejet af flere lodsejere.
- Engjord kan være en overvejelse, for det er sjældent den bedste dyrkningsjord i et moderne landbrug. Det er en klar fordel med gode forbindelser i form af eksisterende elkabler til at flytte strømmen væk igennem. Kig efter en ældre vindmølle eller et større transformerskab, lyder rådet fra økonomen.

Højere ejendomsskat

En ting, man skal have med i overvejelser er, at man med solceller på jorden kan få udsigt til en betragtelig stigning i ejendomsskatten, fordi jorden skifter status i skattesystemet, forklarer Bent K. Christensen, der også råder til en snak med en rådgiver, før man kaster sig ud i de store solcelleplaner.
- For de fleste er solceller et nyt forretningsområde, og med nyt følger der ofte udfordringer. Det kan være en ide at alliere sig med øjne, som tidligere har set nogle af faldgruberne i de mange aftaler. For selv om du dyrker solen, så er det sandsynligvis med et mål om at få råd til at købe en parasol at nyde de kølige drinks under, siger han.
 

Læs også