Sygdomme som salmonella og campylobacter er blandt de mest kendte sygdomme, der har rod i antibiotikaresistens. Og der er grund til at være bekymret over disse sygdomme, for en rapport fra EU's fødevaresikkerhedsenhed viser, at der er stigende resistens i bakterier overfor antibiotika. Det skriver Ingenøren.dk.

Ifølge EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, litaueren Vytenis Andriukaitis, bør rapporten få alarmklokker til at ringe. 

- Rapporten viser, at vi er på vej ind i en verden, hvor flere og flere almindelige infektioner bliver enten svære eller umulige at behandle. Men ambitiøse nationale indsatser for at begrænse brugen af antibiotika har vist en nedgang i resistensen, siger kommissæren. 

Men det er primært syd på, at man har udfordringer med resistens, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

- Alarmklokkerne ringer i særlig grad for Sydeuropa, men ikke heroppe i Nordeuropa, hvor rapporten faktisk viser, at tiltag mod resistens virker. Flere lande i Sydeuropa har en langt mere liberal holdning til brug af antibiotika i dyr end i for eksempel Danmark. Det slår igennem i tallene, der viser udbredt resistens i netop de lande, siger specialkonsulent i DTU Fødevareinstituttet, Helle Bisgaard Korsgaard til ingenøren.dk.

Det menes, at resistente bakterier er skyld i 25.000 dødsfald årligt i de 28 EU-lande. 

Sundhed