Drægtighedsfoder kan laves billigere og bedre

- Foder til drægtige søer er næsten alle steder sænket i protein og aminosyrer i løbet af de seneste år, og nu ser det ud til, at man kan sænke protein yderligere.

Det fortæller svinerådgiver Peter Mark Nielsen i det seneste nyhedsbrev fra Velas.

- Hvor den tidligere norm har været på 90 gram standardiseret fordøjeligt råprotein, er den nuværende sænket til 80 gram. Aminosyreniveauet er der dog ikke justeret på. Det betyder, at man kan spare cirka 3,5 procent sojaskrå i en gængs drægtighedsblanding, uden at det går ud over produktiviteten, forklarer Peter Mark Nielsen.

- Mineralblandingen skal dog justeres, inden du bare fjerner sojaskråen, tilføjer han.

Har du mulighed for at lave fasefodring i drægtighedsstalden, kan du, ifølge svinerådgiveren, komme endnu længere ned med langt det meste foder. Der er dog lige et par ting, du skal være opmærksom på, inden du bare springer på den lavere proteinnorm.

- Fodrer du de drægtige søer en gang om dagen, kan du ikke spare helt så meget på proteinniveauet, og det samme gør sig gældende, hvis søerne kommer i farestald lige op til faring. Men der er mulighed for at spare på sojaskrå, og dermed spare både penge og CO2, fortæller Peter Mark Nielsen.

Læs også