Fokus på management og kvalitetsfoder skal sikre den gode fravænning

Foderkonceptet Primary Diets, der blev lanceret i november 2020, arbejder med specialiserede produkter til grise op til 15 kg. Konceptet fokuserer på management, udvikling og kvalitetsprodukter – blandt andet foderblandinger baseret på velkendte koncentrater og proteiner, der kan understøtte en succesfuld fravænning.

- Vi er og skal være ambitiøse på landmandens vegne, og vi vil skabe resultater hos den enkelte, så en større del af produktionens genetiske potentiale kan udnyttes, fortæller Jørn Munch Madsen, senior technical manager hos AB Neo A/S.
- Vi er og skal være ambitiøse på landmandens vegne, og vi vil skabe resultater hos den enkelte, så en større del af produktionens genetiske potentiale kan udnyttes, fortæller Jørn Munch Madsen, senior technical manager hos AB Neo A/S.

Da AB Neo lancerede Primary Diets i Danmark i november 2020, var formålet enkelt – at løfte smågriseproduktionen.

Konceptet tilbyder løsninger udarbejdet af specialiserede konsulenter, der tager faglighed, kvalitetsprodukter og ambitioner med ud til smågriseproducenter for at optimere driften i samarbejde med producenten.

- Vi vil gerne skabe et tættere sammenspil mellem foder af høj kvalitet, management og sundhed i stalden. Man kan sige, at vi arbejder lidt ud fra, »one size fits nobody«.

- Det handler om at se behovet hos den enkelte. Vi har derfor en ambition om at blive en stærk sparringspartner for griseproducenter, der i samarbejde vil løfte den enkeltes produktion til et højere niveau. Vi er og skal være ambitiøse på landmandens vegne, og vi vil skabe resultater hos den enkelte, så en større del af produktionens genetiske potentiale kan udnyttes, fortæller Jørn Munch Madsen, senior technical manager hos AB Neo A/S.

Styrker specialisering

Primary Diets konceptet hører under den danske AB Neo-afdeling, der tidligere er kendt som Agilia. AB Neo er opstået ved en fusion mellem fire specialfodervirksomheder i Europa.

Sammenlægningen mellem de fire enheder styrker specialiseringen og flytter knowhow og produkter ind under samme organisation.

- Vores specialisering i AB Neo har direkte effekt på de produkter, vi tilbyder gennem Primary Diets. Alt fra vores fodersammensætning til råvarerne i mælkeerstatningen er nøje udvalgt, testet og processeret, så de giver det bedste til de helt unge grise, siger Jørn Munch Madsen.

Smagfuldt foder skal sikre den gode fravænning

Primary Diets opererer med de velkendte og populære brands som mælkeerstatningen DanMilk, mælkeanlægget Pump’n’Grow og proteinerne AlphaSoy og Cellpro.

Nu er sortimentet udvidet med specialudviklede foderblandinger, der sammensætter de allerede velkendte produkter i blandingerne for at sikre genkendelighed, smagfuldhed og egenskaberne til grise før og efter fravænning.

AB Neo sales manager, Pia Sørensen, kommer fra en stilling som konsulent i SvineRådgivningen og har set mange farestier og klimastalde gennem sit tidligere arbejde og nu gennem AB Neo.

Fra hendes perspektiv er det kombinationen af kvalitetsprodukter og samarbejdet med producenten, der blandt andet vil komme til at skabe en forskel i fravænningsperioden, da det er et kritisk tidspunkt for produktionen.

- Når det kommer til fravænning, er der så meget, der spiller ind, når det bedste miljø skal skabes for en optimal fravænning af den helt unge gris. Primary Diets’ foderblandinger er formuleret til at styrke sundheden og grisens robusthed allerede inden fravænning, så grisen kan modstå det stress, en fravænning forårsager, fortæller Pia Sørensen.

Stimulerer foderindtaget

Foderblandingerne hedder NeoStart, og er velsmagende pre-starter, som stimulerer foderindtaget før og efter fravænning. Blandingerne er udviklet til at understøtte en god udvikling af mave-tarmsystemet og give en optimal afbalanceret mikroflora fra fødsel til ugen efter fravænning.

- Det er her, Primary Diets-konceptet udmærker sig, fordi vi som faglige eksperter i vores produkter går ind og kigger på produktionen i samarbejde med producenten.

Kvalitetsprodukterne skal dermed understøtte managementdelen og omvendt.

- Hvis det ene ben halter, så vil man også se, at den anden del ikke kan præstere. Derfor går Primary Diets ind og tilbyder både rådgivning og produkter, der passer til, så løsninger kan ses og mærkes, siger Pia Sørensen og slutter:

- Vi sætter mål for produktionen og følger udviklingen tæt, så vi kan justere løsningen hen ad vejen.

Læs også

Få friske søer i farestalden med en ændret foderkurve
Projekt peger på klimapotentiale i gylle
Hav dyrlægen med på stuegang i sygestien
Prognose: Mindre okse- og svinekød i EU
Øget fravænningsvægt med hørfrø i sofoderet
Prognose: Fortsat stor kinesisk import af svinekød i 2021