De bedste smågriseproducenter stikker af fra de dårligste

Spredningen mellem top og bund blandt smågriseproducenterne er blevet større i 2020, vurderer virksomhedsrådgiver efter at have analyseret de første data fra årsregnskaberne.

De bedste smågriseproducenter ser ud til at have øget deres forspring i effektiviteten i 2020, fortæller virksomhedsrådgiver i Sagro, Christian Primdahl, på baggrund af en foreløbig analyse af 7 kilos- og 30 kilos-producenternes tal for 2020.

- Der er en fremgang hos dem med den laveste effektivitet på cirka én gris pr. so (se skema, red.), men kigger vi på de bedste, så er der en fremgang på næsten tre grise pr. so. Så det ser ud til, at de bedste stikker en lille smule af, og at spredningen mellem top og bund bliver lidt større i 2020, end hvad den har været tidligere, lød det således fra Christian Primdahl, da Sagro for nylig på en virtuel økonomikonference tolkede på tallene fra de første 2020-regnskaber.

Skal man tro de foreløbige konklusioner – som ifølge virksomhedsrådgiveren baserer sig på et tyndt datagrundlag for især 7 kilos-producenternes vedkommende – så er der fortsat stor spredning i smågriseproducenternes fremstillingspriser.

Klar sammenhæng

- Blandt 7 kilos-producenterne ser vi en spredning på lidt over 50 kroner fra top til bund, når vi kigger på 50 procents-fraktilerne. Og kigger vi på 30 kilos-producenterne, hvor datagrundlaget er lidt stærkere, så har vi en forskel på cirka 80 kroner fra top til bund, sagde Christian Primdahl.

Ifølge virksomhedsrådgiveren viser målinger, at der er en forholdsvis klar sammenhæng mellem effektiviteten – altså antal producerede grise pr. so – og fremstillingsprisen. Samtidig er der en klar sammenhæng mellem dem, der har den laveste fremstillingspris, og dem, der har det bedste resultat.

- Så det giver rigtig god mening at fokusere på vores input. Det er jo fremstillingsprisen, vi selv kan gøre noget ved, lød det fra Christian Primdahl.

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 75 76 96

Læs også

Uændret notering for smågrise
Holdbare søer er i fokus i avlen
Tilbud om lån til nye stalde gøres mere attraktivt
Temadag om udendørs svineproduktion udsættes
Nogenlunde stabile noteringer i Europa over påske
Fremtiden byder på bæredygtig svineproduktion