Kort nyt til svineproducenter

Ny online videnportal om zinkfri fodring

Danish Agro og Vilomix har i fællesskab udviklet siden zinkfri.dk, som har til formål at hjælpe de danske svineproducenter sikkert igennem arbejdet med at udfase den medicinske zink.

På siden finder man vejledning fra specialisterne i Danish Agro og Vilomix samt fra erfarne svinedyrlæger og andre eksperter.

Vilomix har desuden i 2020 opstartet et læringsprojekt sammen med Seges Svineproduktion, hvor formålet er at finde løsninger til hjemmeblandernes udfordringer i arbejdet med at udfase den medicinske zink. Arbejdet med udvalgte svineproducenter vil ligeledes kunne følges på zinkfri.dk.

 

Klimaaftrykket i foderkomponenterne kan beregnes i fodermiddeltabellen

Fodermiddeltabellen kan fremover ikke kun anvendes til at sammensætte det ernæringsmæssigt og økonomisk mest optimale foder. Nu kommer klimaaftrykket med som et ekstra parameter. Det oplyser Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion i en meddelelse.

En af de vigtigste protein-kilder i foder til slagtegrise er soja. De seneste år har der været stort fokus på at udvikle danskproducerede alternativer til soja blandt andet i form af græsprotein, hestebønner og rapskager. De såkaldte grønne proteiner, som kan dyrkes på dansk jord, er også med i den nye fodermiddeltabel, som Seges Svineproduktion har udviklet.

- Vi har i flere år arbejdet med at skabe øget bæredygtighed gennem avl. Det har løbende givet forbedringer i forhold til at producere grise, som vokser som ønsket, men med brug af mindre foder, oplyser Christian Fink Hansen endvidere i meddelelsen.

 

Fodringsseminar afholdes igen i år online

Seges Svineproduktion inviterer igen til Fodringsseminar, hvor deltagere har mulighed for at blive opdateret på den nyeste viden om fodring, indenfor alt fra smågrises behov for zink til klimavenlig foderstrategi.

Fodringsseminar bliver igen i år afholdt som webinar, og det finder sted onsdag den 28. april fra klokken 9.00-12.30.

Ved dette års Fodringsseminar bliver der blandt andet sat fokus på: Fodring af søer og vækstdyr, zinkfri fravænning og fodringssammensætning med grønt aftryk

Se det fulde program på Svineproduktion.dk, hvor der også er mere information vedrørende tilmelding.

 

Selve insemineringen er sjældent årsagen til udfordringer i reproduktionen

- Udfordringer i reproduktionen kan sjældent henledes til selve insemineringen.

Det oplyser svinerådgiver Michael H. Frederiksen fra SvineRådgivningen i SvineNyt.

I nyhedsbrevet påpeger han, at det ofte er forhold, som sker før eller efter insemineringen, der er årsagen til udfordringerne i reproduktionen.

- Her er det vigtigt at forstå, hvad og hvordan ydre påvirkninger virker på biologien, samt at finde løsninger hertil. Ydre påvirkninge, som kan ændre sig, er for eksempel foderstyrker, fodermidler og blandinger, årstid, smittepres, bemanding osv. Alt sammen faktorer som har indflydelse på den succes, der skabes i stalden.

- Besætningers manglende succes i resultater skyldes ofte enkeltgrupper af dyr, som falder igennem. Her drejer det sig om at spore sig ind på, hvad der lige nøjagtig sker med gruppen i alle processer før, under og efter inseminering, forklarer Michael H. Frederiksen.

 

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også