Foderfirma: De fleste vil have fundet gode alternativer til medicinsk zink før deadline

- Langt de fleste vil have fundet gode alternativer til brugen af medicinsk zink før deadline sommeren 2022. Sådan lyder vurderingen fra foderfirmaet Nutrimin, der i deres seneste nyhedsbrev gør status på udfasning af medicinsk zink.

Årsskiftet nærmer sig og inden længe er der kun et halvt år tilbage med medicinsk zink som et værktøj i fravænningsfasen.

Ifølge foderfirmaet Nutrimin, så glider brugen af medicinsk zink omkring fravænning også stille og roligt ud af hverdagen hos de danske smågriseproducenter. Samtidig oplever virksomheden blandt landmænd en positiv tilgang til at gøre sig egne erfaringer.

- Hele branchen har arbejdet på højtryk for at finde »De vises sten« i form af et fravænningsfoder eller et tilsætningsstof, som kan gøre det ud for brugen af medicinsk zink. Det ser dog ikke ud til, at der er nogen, der indtil videre har fundet »disse vises sten«. De nemme løsninger ligger altså ikke lige for.

Sådan lyder det fra faglig chef hos Nutrimin, Anders Hedegaard, der i det seneste Nutrimin Ugenyt gør status på udfasningen af brugen af medicinsk zink.

De daglige rutiner gør forskellen

- Hos Nutrimin har vi sat os et ambitiøst mål om, at fodringsomkostningerne til fravænningsfoderet, ikke må blive højere end de var, ligesom det heller ikke må gå ud over produktiviteten. Vi har udviklet et »Safe« alternativ til vores standard blandinger, påpeger den faglige chef, der fortsætter:

- Fakta er at hyppig fodring med frisk foder, lidt men tit, både før og efter fravænning i langt de fleste tilfælde gør tricket. De vedholdende konsekvente rutiner, rugbrødsarbejdet, gør endnu engang forskellen.

Fokus på mavetarmsundhed

Anders Hedegaard oplyser endvidere i nyhedsbrevet, at besætninger, der bøvler med nervøse eller linde maver hos smågrise, oplever en forskel med produktet NutriNovo.

Ifølge den faglige chef er NutriNovo et produkt baseret på en teknologi, der kombinerer anvendelsen af organiske syrer med en afbalanceret blanding af monoglycerider.

- Mikset af syrer og monoglycerider giver NutriNovo en bred antimikrobiel effekt. Produktet fungerer, så snart det er indtaget, og det kan tildeles og doseres efter behov via såvel vand som foder.

Status for zinkfri fravænning

Ifølge Nutrimin Ugenyt er det ikke en uvæsentlig del af Nutrimins kunder der nu fravænner uden brug af medicinsk zink, vel at bemærke på Nutrimins normale Complete 3 eller Complete 5 (standardblandinger).

Det oplyses endvidere, at en del har valgt en Complete 3 Safe eller Complete 5 Safe løsning og har udfaset brugen af medicinsk zink med foderfirmaets Safe alternativ.

Flere af Nutrimins kunder tager et skridt ad gangen og prøver til med en trinvis reduktion i dosering af medicinsk zink, ligesom det vurderes, at der endnu er en del der ser tiden an.

Problemfri fravænning uden zink

Foderfirmaet Nutrimin giver i det seneste Nutrimin Ugenyt et bud på problemfri fravænning, når medicinsk zink ikke er en del af løsningen:

1. En solid foderoptagelse før og omkring fravænning er helt afgørende

                 ● Velsmagende letfordøjelige råvarer: Mælk, varmebehandlet korn, fiskemel, kartoffelproteinkoncentrat, laktose etc.

                 ● Hyppig fodring med frisk foder i farestalden

                 ● Fokus på masser af væske/vand (inklusiv hygiejne omkring tildeling af vand)

2. Fokus på mavetarmsundhed med NutriNovo

                 ● Stærk antibakteriel effekt

                 ● Virker i såvel tynd- som tyktarm

                 ● Kan tildeles efter behov og via såvel vand som foder

3. Makkerskab – fælles fokus på individuelle produktionssystemer

                 ● Besætningsbesøg – den fælles jagt på optimale løsninger

                 ● Foderbesøg – det fælles besætningsbesøg med besætningsdyrlæge

                 ● Opfølgning, opfølgning, opfølgning

Kilde: Nutrimin Ugenyt Uge 46

Læs også