Fravænningsfasen kræver en alder på mindst 25 dage

Svinerådgiver har fokus på grisens fravænningsalder, når det kommer til en vellykket fravænning uden medicinsk zink.

- Fravænning er en meget udfordrende tid for grisen. Jo ældre grisen bliver ved fravænning, desto bedre er den til at klare fravænningen.

Svinerådgiver Helle Hellemann sætter fokus på grisens fravænningsalder, når det kommer til en fravænningsfase uden zink.

- Når grisen kan optage foder og har et godt immunsystem, har den nemmere ved at klare sig, forklarer Helle Hellemann i nyhedsbrevet SvineNyt fra marts, hvor hun samtidig understreger, at ædetræning af pattegrisene i farestalden er vigtigere end nogensinde.

Klar til fravænning

- Alle grise bør derfor være minimum 25 dage ved fravænning, så er mavetarmsystemet mere udviklet, grisens egen immunitet mere klar, og herved reduceres risikoen for diarré og andre sygdomme.

Ifølge rådgiveren skal der også være styr på besætningens sygdomsbillede, og pattegrisenes fravænningsalder skal være så ens som muligt, så det er vigtigt at have styr på størrelsen af ugeholdene.

- Ugeholdene bør ikke svinge mere end 5-10 procent. Vil man hæve alderen på pattegrisene ved fravænning, er det vigtigt at forholde sig til, om der er diedage nok til rådighed i farestalden og forholde sig til sektionering, påpeger Helle Hellemann.

Rådgiveren opfordrer endvidere til, at grise under 25 dage ved fravænning mærkes op ved fravænning, så de kan fodres særskilt i smågrisestalden.

Læs også