Svinekonsulent: Lav silokontrol – det er vigtigt!

Indeholder den udfodrede blanding i krybben det samme som optimeringerne? Svinekonsulent Bjarne Knudsen opfordrer til at sikre korrekt udfodring ved at udføre silokontrol.

- Foderoptimeringer er nøje udregnet til at opfylde de krav, vi har til foderet, for at grisenes præstation kan blive optimal, men det forudsætter, at de fysiske blandinger indeholder det samme som optimeringerne.

Det påpeger svinekonsulent Bjarne Knudsen i SvineRådgivningens seneste nyhedsbrev SvineNyt, hvor han opfordrer til at udføre silokontrol.

- Ved at udføre silokontrol får man tjekket, om ens grise bliver fodret som planlagt, men man får også et overblik over ens lagerbeholdning, hvilket vil gøre foderopgørelsen i e-kontrollen mere retvisende.

Kom i gang med silokontrol

Målet med silokontrol er at sikre, at hvis man har indkøbt fire tons mineral til en bestemt dyregruppe, så skal blanderiet også indveje fire tons.

- Lad et påslag løbe tomt og fyld herefter en kendt mængde i - kan ses på følgesedlen. Notér den aktuelle mængde på komponenten i fodercomputeren. Når påslaget igen er tomt, skal den forbrugte mængde stemme overens med det, computeren mener, er forbrugt, forklarer Bjarne Knudsen, der påpeger, at man som tommelfingerregel kan acceptere en afvigelse på plus/minus to procent.

Konsulenten gør endvidere opmærksom på, at i tilfælde hvor man oplever, at der er større afvigelser på sit blanderi, så må man i gang med fejlfinding i foderladen, da der kan være adskillige årsager til, at male-blande-anlægget ikke vejer korrekt mængde ind.

- I sidste ende har det betydning for produktionsresultaterne og ikke mindst økonomien, slutter Bjarne Knudsen.

Læs også