Kål, salat og friskt græs til grisene: Hos Agernæs Øko er det oplagt at eksperimentere med grovfoderet

Hos frilandsgartneriet Agernæs Øko, der er en del af Thorup Bakkegård & Orelund på Vestfyn, eksperimenteres der med grovfoderet til den økologiske slagtesvineproduktion, der også er en del af driften.

- Det er en gammel drøm, der er gået i opfyldelse, fortæller Ole Lawaetz Olesen om den økologiske svineproduktion. Frilandsgartneriet Agernæs Øko har sideløbende en årlig produktion af økologiske slagtesvin på 5.500. Staldene er udstyret med sorteringsvægte, så det er nemt at veje grisene ud til slagtning. Hos Agernæs Øko får slagtesvinene friskt grønt græs to gange dagligt. Ole Lawaetz fortæller videre, at han generelt godt kan lide at eksperimentere lidt med grovfoderet til dyrene. Der fodres med friskt græs to gange dagligt, og grisene er vilde med det. Alle grise har fra starten fået i gennemsnit 300 gram græs om dagen, og Ole Lawaetz vurderer ikke, at det kan have nogen negativ indflydelse på mavesundheden – tværtimod vokser de godt. Grovfoderet tildeles i store høhække ved udearealerne. -  Vintervikkerne tilfører jo omkring 300 kg N pr. hektar gennem fiksering. Det fjerner man jo fra marken, når det ensileres som foder til grisene, påpeger kulturansvarlig Jesper Mortensen, da han i maj måned viste, hvor kraftig efterafgrøden stadig stod på Agernæs.

Hos Agernæs Øko er det grisene, der giver gødning til den økologiske grøntsagsproduktion – både i form af dybstrøelse og gylle.

- Møget er guld værd for markerne, lyder det fra Ole Lawaetz Olesen, da han viser rundt i staldene på den idylliske ejendom på Agernæs.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også