Udfasning af zink: Deadline er nået

Deadline er nået og branchen har arbejdet længe med at finde alternativer til medicinsk zink, når den udfases af EU den 26. juni 2022. De førende danske og internationale forsker er derfor samlet for at dele deres viden på området.

Der skal fremover ændres arbejdsgange ude i staldene, når der skal fravænnes grise. Medicinsk zink er nemlig ikke længere en mulighed fra den 26. juni 2022 i EU. Derfor er det vigtigt at have lagt en ny strategi, hvis alternativet ikke skal være et større forbrug af antibiotika.

Det oplyser Seges Innovation i en pressemeddelelse.

- For at løfte vores viden på område har vi til denne kongres samlet nogle af de forskere og professorer, som har brugt mange arbejdstimer på at finde en løsning på fravænningsdiarre. Fra Danish Pig Research Center mener vi, at det er vigtigt at dele ud af den viden, der er til rådighed, så udfasningen af medicinsk zink ikke påvirker antibiotikaforbruget, dyrevelfærden og produktionsøkonomien, lyder det fra Christian Fink Hansen, sektordirektør i Danish Pig Research Center, Danish Food and Agricultural Council.

Fra 2017 og til nu

Første gang, ZeroZincSummit blev afholdt, var i 2019. Her var ambitionen også at dele viden og finde alternativer til medicinsk zink. Forbuddet mod zink blev vedtaget i Europa-Kommissionen i 2017.

- Erfaringerne fra ZeroZincSummit 2019 var, at der ikke var åbenlyse erstatninger for medicinsk zink. Derfor glæder vi os til at blive oplyst om de mange spændende forsøg og erfaringer, der er gennemført de seneste tre år, siger Christian Fink Hansen og tilføjer:

- Målet med dette summit og grunden til, at det adskiller sig fra andre mere videnskabelige kongresser, er, at vi ikke fokuserer på grundlæggende sammenhænge, men på dokumenterede effekter, der kan ændre tingene på staldgangen. Programmet indeholder derfor meget praktiske og erfaringsmæssige undersøgelser.

Topmødets syv temaer

Blandt de mange fagpersoner, der deltager, er professor Jürgen Zentek fra det frie universitet i Berlin, Professor Paolo Trevesi fra Universitet i Bologna Italien, chefforsker og CEO i det australske Pork Research Institute Dr. John Pluske, samt en række danske kapaciteter på området.

Alle deler stor interesse i at formidle den viden de har om konferencens syv temaer: Management før fravænning, fodersammensætning og næringsstoffer, foderstrategier, tilsætningsstoffer i foder, immunitet og tarmsundhed, praktiske erfaringer samt behandling af fravænningsdiarré.

- Jeg glæder mig til at lytte til, samt få mere viden og indsigt i, de ti key-note speakers, de 18 mundtlige oplæg og de 84 posters, der er en del af konferencen. Og for mig der selv er forsker, er jeg stolt af, at der er så mange danske abstracts om udfasningen af zink. Det vidner om den indsats og det engagement, danske forskere har brugt på at udfase den medicinske brug af zink, siger Christian Fink Hansen afslutningsvis i meddelelsen.

Læs også