Eksporten sikrer god grisebalance i Danmark

Noteringen for grisekød er uændret i næste uge hos Danish Crown på 11,30 kr. mens sonoteringen også er uændret på 7,60 kr. pr. kg, oplyser slagterigiganten.

Der er stille på det europæiske marked for grisekød. Feriesæsonen påvirker aktiviteten, og mange aktører har skruet ned for produktionen.

- Forbruget i særligt Tyskland er på et lavt niveau, og det giver nogle steder i Europa et overudbud. Det skyldes typisk manglende muligheder for eksport ud af Europa, hvilket får nogle slagterier til at afstå fra indfrysning af overskydende mængder. I Danmark ser vi fortsat en god balance, men det skyldes udelukkende, at vi har en relativ stor eksport ud af Europa, fortæller Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown, i en pressemeddelelse.

Priserne på delstykker som skinker og forender er stabile, mens efterspørgslen på bove, bacon, kamme og brystflæsk er afhængige af faste aftagere i markedet. Det gode vejr i størstedelen af Europa skaber til gengæld en god efterspørgsel på nakker til grill.

Til markederne udenfor Europa er der en stabil eksport til Japan, Australien og landene i Sydøstasien, mens interessen fra Kina fortsat er til at overse.

Slagtesituationen
Tilmeldingen til indeværende blev som forventet i prognosen, og med den slagtekapacitet, der har været til rådighed, betyder det, at der bliver behov for at udsætte ca. 85.000 grise til uge 29.

Den forventede tilmelding til næste uge er af samme størrelse, og derfor forventes det, at antallet af udsatte grise reduceres til ca. 70.000.

For søernes vedkommende udsættes der 1.535 søer til uge 29. Anlægget i Skærbæk slagter morgentimer mandag, men en høj tilmelding til næste uge gør, at der bliver behov for at udsætte ca. 2.000 søer til uge 30.

Ovenstående plan forudsætter, at slagterierne ikke rammes af større tekniske nedbrud, samt en tilmelding på niveau med Danish Crowns prognose.

Læs også