Efter knap fem år uden tilfælde: Tjekkiet konstaterer igen afrikansk svinepest

Efter mere end tre års fravær er afrikansk svinepest (ASF) genopstået i Tjekkiet.

Det skriver branchemediet Pig Progress mandag.

Ifølge geografiske data leveret af Verdensorganisationen for Dyresundhed (WOAH) blev udbruddet fundet nær Nove Mesto i Liberec-regionen i den nordlige del af landet. Det er mindre end 3 km fra grænsen til Polen, der har døjet med talrige ASF-tilfælde over de seneste år.

Statens Veterinærvæsen er i øjeblikket ved at forberede veterinære nødforanstaltninger. En smittezone vil blive defineret omkring placeringen af den inficerede gris på et areal på cirka 200 kvadratmeter.

- Alle de foranstaltninger, der er truffet, er primært rettet mod at forhindre yderligere spredning af sygdommen i den vilde svinepopulation og forhindre sygdommen i at nå tamsvinefarme, siger Petr Šatrán, direktør for veterinærafdelingen i SVS, ifølge mediet National Hog Farmer.

Landmænd, der holder svin til ikke-kommercielle formål, skal slagte sine svin inden for 10 dage. Det er ligeledes forbudt at holde svin udendørs i smittezonen eller flytte dem ind i smittezonen, skriver PigWorld.

Tjekkiets første ASF-tilfælde blev bekræftet den 26. juni 2017 i Příluky i Zlín-distriktet. I alt har landet bekræftet 230 tilfælde, hvoraf det hidtil seneste blev konstateret den 15. april 2018.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også