Øget prisafstand mellem europæiske noteringer

Markedet venter stadig på stigning i efterspørgslen efter kød, og noteringsudviklingen er fortsat uensartet, skriver Danske Svineproducenter i »Rundt i Europa«-nyhedsbrevet.

Prisafstanden bliver større på det europæiske slagtesvinemarked. Mens nogle noteringer stiger, er andre noteringer under pres. Den tyske notering er stabil på grund af det lave udbud, skriver Danske Svineproducenter.

Der rapporteres om et forholdsvis lille udbud af slagteklare grise i mange EU-lande, hvilket er med til at stabilisere markedssituationen. I nogle tilfælde er slagteriernes efterspørgsel større end udbuddet, og på grund af den lave efterspørgsel på kødmarkedet er det svært at holde prisniveauet. 

Efter hollandske slagterier sænkede deres afregningspriser i løbet af den seneste uge, fulgte den hollandske Beurs-notering med en nedadgående korrektion på fire eurocent (cirka 30 øre) i fredags.

Venter stadig

Ifølge det hollandske fagblad Boerderij retfærdiggør slagterierne prispresset med, at man stadig venter på en stigende efterspørgsel fra forarbejdningsindustrien, som normalt sætter ind efter helligtrekongersdag, den 6. januar. Hollandske omsættere er kritiske over for slagteriernes prispres.

Den danske notering faldt for anden gang i det nye år. Ifølge Danish Crown er forbruget endnu ikke kommet sig, og eksporten er stabil på lavt niveau. Samtidig er der en lille udbudspukkel på slagtesvinemarkedet.

Markedssituationen i Frankrig er positiv, og noteringen har været støt stigende siden begyndelsen af året. På grund af reklamekampagnerne i detailhandlen er efterspørgslen stor, mens udbuddet er overskueligt. Den gennemsnitlige slagtevægt faldt med cirka 300 gram.

I Spanien fører et utilstrækkeligt udbud af slagteklare grise – i forhold til slagteriernes efterspørgsel – til en noteringsstigning på to eurocent (ca. 15 øre). Ifølge den spanske markedsorganisation Mercolleida stiger den gennemsnitlige slagtevægt alligevel, fordi producenterne er tilbageholdende med at sælge slagteklare grise.

Den tyske notering gav ikke efter i den nuværende slagteuge på trods af slagteriernes prispres. På grund af det lille udbud af slagteklare grise havde den efterspørgselsrelaterede reduktion af slagteaktiviteterne på nogle slagterier ingen effekt. Den østrigske slagtesvinenotering er også uændret. I Belgien blev prisfaldet stoppet med en uændret notering.

Læs også