Når temperaturen er over 15° C, skal alle søer have adgang til et sølehul, så risikoen for varmestress minimeres. Innovationscenter for Økologisk Landbrug har sat fokus på området og giver en række anbefalinger.
Konsekvenserne ved varmestress kan være store både for grisenes velfærd og dine produktionsresultater.
Det oplyser Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en meddelelse, hvor de opfordrer til at have fokus på sølehuller, skygge, foder og drikkevand.
Når det er rigtigt varmt, så er der risiko for, at søer går i stå før/imens de farer, så de har brug for faringshjælp, at foderoptagelsen falder hos søerne, atmælkeydelsen falder, at pattegrisedødeligheden stiger, at so og pattegrise mistrives, og at søerne får MMA symptomer (yverbetændelse) efter faring.
Afkøling i et sølehul
Grise kan ikke svede, derfor kan varme være en betydelig stressfaktor. Når temperaturen er over 15°C, skal alle søer derfor have adgang til et sølehul.
Når søerne har været i sølehullet, lægger de sig ofte i skyggen og lade vandet i mudderet fordampe fra kroppen, da det afkøler deres krop.
Anbefalingen lyder, at sølehullerne etableres, når søerne viser, at de har brug for det, også selvom temperaturen i løbet af dagen endnu ikke er så høj, at reglerne kræver det.
Fokusområder
Minimer risikoen for varmestress:
● Sølehuller til rådighed for alle grise (fyld løbende mere vand i)
● 2 fodringer om dagen (for at sikre foderoptag)
● Skyggeområder på faremarken og ventilation i hytterne
● Vand i rigelige mængder (vandbehov kan være højere end normalt)
● Rengør trugene hyppigt (bakterier har bedre vækstbetingelser i varmen)
● Foder tildeles tidlig morgen eller sen aften (hvor det er lidt køligere)
Kilde: Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Grisene viser, at de mangler et sølehus ved for eksempel at aktivere vandforsyningen i et forsøg på at gøre sig våde eller ved simpelthen at lægge sig op i drikketruget eller vælte det.
Sølehuller, der er etableret i skyggen fra for eksempel træer, virker ekstra svalende for grisene. Det er dog vigtigt at holde en afstand på cirka to meter til træets stamme, så træets rødder ikke tager skade. Samtidig fordamper der mindre vand fra sølehullet, så det kræver mindre vand at vedligeholde et sølehul i skyggen end et sølehul i solen.
Skygge er altafgørende for grise
Søerne kan få det varmt allerede ved 15⁰C. Derfor skal de have adgang til skygge, især i farefolden. De diegivende søer er særligt sårbare, da de har en høj varmeproduktion.
I meddelelsen oplyses det videre, at alle dyr skal kunne ligge i skygge på faremarken i sommermånederne (juni, juli og august), men også i forårsmånederne, der kan være varme og solrige, vil adgang til skygge være en fordel for dyrene.
I den første periode efter faring vil soen opholde sig i eller nær hytten, hvor pattegrisene er. Ventilation kan sikres med to store åbninger i hytten. Det er derfor en god ide at etablere en ventilationsåbning i hytten med samme størrelse som indgangsåbningen.
Der opfordres her til, at man sikrer, at ventilationsåbningen kan lukkes tæt, når den ikke er i brug, og at der sørges for godt med halm i hytten, som pattegrisene kan putte sig i, så de ikke bliver underafkølet, da de har en højere komfort temperatur end soen.
Sølehuller
Etablering og vedligehold af sølehuller:
● Lav sølehullerne i god tid, så de ikke alle skal graves i sidste øjeblik
● Grav et min. 20 cm dybt hul, hvor der er rigelig plads til soen og grisene i folden
● Sørg for at tætne bunden bedst muligt ved at hælde vand på overjorden i bunden af sølehullet og få presse jorden så fast som muligt
● Det er lettere at vedligeholde et sølehul med drypslange eller sprinklerslange fremfor at køre vand ud
● Hvis der skal køres vand ud til sølehullerne, skal der i de tørre varme perioder køres vand ud 2-3 gange om dagen. Én runde er normalt ikke nok
● Sølehullerne skal gerne tørres ud ind i mellem, når vejret tillader det for at reducere smittepresset i hullet
● Der er god fornuft i at havde drypslangesystemet og vandtrugsslangesystemet forbundet, da det giver en øget vandgennemstrømning. På den måde kan man undgå, at vandet i slangerne til drikketrugene bliver varmt
Kilde: Innovationscenter for Økologisk Landbrug