Thorbjørn og søn har fem ejendomme på Bornholm: Nu har de købt jysk klimaløsning

Thorbjørn Koefoed har siden 2021 været i gang med renovering og modernisering af staldsystemerne. Ønsket var at finde løsninger gennem virksomheder, som er villige til at krydse Østersøen for at give et tilbud – og det fandt han i Midtjylland.

Landmand Thorbjørn Koefoed, 31, har siden 2016 arbejdet som driftsleder for svineproduktionen Langemyregård syd for Åkirkeby på Bornholm. Han etablerede sig som selvstændig i 2021, og i april i år overtog han nabogården Krusegaard med produktion af 7-30 kilos grise. Gården er dermed én af fem ejendomme, som er en del af Langemyregårds full-line-produktion på 20.400 grise om året.

Thorbjørn Koefoed begyndte at modernisere ventilationssystemerne i bedriftens stalde i 2021. De har fået installeret et digitalt koncept til klimastyring, så de via telefon kan overvåge styringsenhedens målinger og fjernstyre indstillinger for ventilation, temperatur og fugt.

- Det betyder meget for mig, at jeg har overblikket, men det betyder også, at jeg kan vejlede en medarbejder over telefonen, hvis vi befinder os på forskellige adresser, fortæller svineproducenten i en pressemeddelelse.

Nyt system

Det nye system skal gøres bedriften mere up to date og reducere udgifter til service. Systemet er udviklet af KJ Klimateknik under navnet Odin, og er resultatet af et godt samarbejde med udbyderen:

- Jeg har altid sagt, at de, der er villige til at rejse herover til øen og kigge på vores gårde, de er et skridt foran, fortæller den unge landmand om samarbejdet med det jyske firma.

Thorbjørn Koefoed har fået undertryksventilation i stalden, hvor luften føres ind i stalden via loft- og vægventiler. Temperatur- og fugtsensorer i stalden sender impulser til styringen, som automatisk regulerer luften, så stalden får det optimale indeklima.

Automatisk alarmsystem

Det er særligt vigtigt for den bornholmske landmand, at der er procedurer for, hvad der sker, hvis der skulle opstå en fejl på ventilationssystemet.

- Vi får med det samme en alarm på telefonen, skulle der opstå noget. Og når vi nu har flere gårde, så har vi bedre overblik over styringen og alarmer hjemmefra, når vores medarbejdere har lukket ned for natten.

Far og søn har til sammen 5 ejendomme og 10 medarbejdere, som i den daglige drift er spredt rundt på bedrifterne. Derfor har det stor betydning for landmanden, at han har god kontakt til KJ Klimateknik – både via telefonsupport, men senest også via styresystemet Odin.

- Jeg bruger det dagligt. Jeg har fået det installeret på min egen ejendom, og jeg er rigtig glad for, at jeg kan se temperaturer og fugt samt skrue op og ned for varmen, uanset hvor jeg er, forklarer Thorbjørn Koefoed.

Høj sikkerhed

Da der skulle findes en løsning til opdatering af staldene, var en af de vigtigste parametre, at et nyt system skal kunne kombinere nye løsninger med de eksisterende. Thorbjørn Koefoed kom i kontakt med Torben Krog ved KJ Klimateknik, som udvikler staldsystemer og ventilationsenheder:

- I et samarbejde er det virkelig vigtigt for mig, at der er ærlighed og tillid – det gælder i alle former for rådgivning og indkøb. Allerede ved vores første lille projekt i 2021 var Torben villig til at rejse over til os.

Tillid bliver prioriteret allerhøjest i etableringen af nye samarbejder hos Thorbjørn Koefoed. Torben Krog har siden deres første møde stået for etablering af ventilation i to af deres stalde på to af deres gårde, hvoraf Krusegaard er den tredje.

- Det har været et helt igennem behageligt forløb. Med KJ Klimateknik er et ord et ord, og derfor var de også de første, jeg ringede til denne gang, fortæller landmanden, som især sætter pris på, at skiftet til et andet system end deres tidligere var uproblematisk:

- Deres systemer kan bygges sammen med det eksisterende, det gør dem meget attraktive for os. Samtidigt har der aldrig været nogen problemer med at få montører over til os, fortæller han.

Torben Krog, der er eftermarkedschef og salgskonsulent for KJ Klimateknik, har 25 års erfaring fra branchen. For ham er den personlige dialog med kunden altafgørende:

- Der er ikke nogen opgave, der er for lille til, at vi vil køre efter det. Vi sælger ikke bare ventilation, det er et spørgsmål om sikkerhed, fordi det er dyr, som vi har med at gøre. Det er et samarbejde, og det får man bedst gennem et fysisk møde, mener han.

Fakta om Odin

Odin er et digitalt koncept til klimastyring. Via telefonen kan landmanden overvåge styringsenhedens målinger og fjernstyre indstillinger for ventilation, temperatur og fugt i sine grisestalde.

Læs også