bannerPos

Afrikansk svinepest i besætning 40 kilometer fra Tyskland

Polen har mandag indmeldt et tilfælde af afrikansk svinepest i en tamsvinebesætning til EU-Kommissionen.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
05-08-2020 08:01
To nye udbrud af afrikansk svinepest i tamsvinebesætninger er konstateret i den vestlige del af Polen, rapporterer Fødevarestyrelsen.

Der blev i marts fundet et vildsvin med afrikansk svinepest kun 10 kilometer fra den polsk-tyske grænse. Nu rykker svinebesætninger, hvor der er konstateret den frygtede svinesygdom også tættere på grænsen til Tyskland.

Fødevarestyrelsen oplyser således, at der er rapporteret udbrud af afrikansk svinepest i to tamsvinebesætninger i det vestlige Polen. Det er henholdsvis femte og sjette tilfælde af smitteudbrud i svinebesætninger i den vestlige del af landet. Den nærmest beliggende besætning med udbrud af afrikansk svinepest ligger nu kun 40 kilometer fra den tysk-polske grænse.

De nye udbrud i polske svinebesætninger ændrer dog ikke på de danske myndigheders risikovurdering. I den opdaterede trusselsvurdering lyder det, at Fødevarestyrelsen fortsat vurderer, at den samlede risiko for smitte med ASF til danske svinebesætninger, på trods af tamsvineudbruddet i det vestlige Polen, er meget lav.

- Fødevarestyrelsen følger situationen i Polen og vurderer løbende, om der er behov for opdatering af trusselsvurderingen, lyder det.

Udbrud rapporeret i mandags

Det femte og sjette udbrud i det vestlige Polen af afrikansk svinepest i tamsvinebesætninger blev af Polens veterinærmyndigheder meldt ind til EU-Kommissionen henholdsvis 29. juni og i mandags 3. august.

Det er regionen Zielonogorski, som det drejer sig om for begge udbrud.

Der er nu i foretaget i 1825 fund af afrikansk svinepest i det vestlige Polen og vildsvin og 6 udbrud af afrikansk svinepest hos tamsvin.

Fra Fødevarestyrelsen lyder det, at man har undersøgt indførsler og udførelser af levende svin og avlsmateriale mellem Polen og Danmark i perioden 1. maj 2020 til 31. juli 2020, og der har i denne periode ikke været indførsler af hverken levende svin eller avlsmateriale.

Vær opmærksom

Som meldt ud mange tidligere, gør Fødevarestyrelsen opmærksom på, at transportmidler, der har transporteret svin i udlandet, skal rengøres og desinficeres efter aflæsning af svin. Svin må ikke fodres med madaffald.

Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at man inden et besøg i danske husdyrbrug, ikke bør have været i kontakt med landbrugsdyr i udlandet inden for de seneste 48 timer, da man ellers kan medbringe dyresygdomme fra udlandet.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at man er særligt opmærksom på ikke at bringe smitte via udstyr inkl. tøj, skydestok, våben, støvler, jagthund, kød og jagttrofæer til Danmark, hvis man har været på jagt i udlandet.

Det tætteste fund af afrikansk svinepest på Danmark er fortsat et, som blev gjort i et vildsvin i regionen Zarski, som ligger 486 kilometer væk fra den danske grænse.

ege

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next