bannerPos

Antibiotika: Danske svineproducenter fortsat blandt de bedste

Erik Larsen hilser det faldende antibiotikaforbrug både i Danmark og i flere andre europæiske lande velkomment.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
22-10-2019 09:00
Danmark er stadig en duks i klassen, når man ser på antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen, for forbruget falder fortsat, viser nye tal.

Danske landmænd har endnu en gang formået at sænke brugen af antibiotika, og når vi sammenligner forbruget til husdyr blandt lande med en stor svineproduktion, er Danmark helt i front.
Det viser den årlige ESVAC-rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur.

- Det gør mig glad og stolt at se, at flere europæiske lande reducerer deres antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen. For mange er der lang vej til det lave forbrug vi har i Danmark og Holland, men antibiotikaresistens kender ingen landegrænser, så det er bare med at komme i gang. Vi har vist vejen, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, og fortsætter:

- Vores lave forbrug af antibiotika i dansk svineproduktion skyldes en tidlig og effektiv ind-sats, og rapporten beviser endnu en gang, at vi har nogle af verdens bedste landmænd i vores beskedne nation.

Danmark udmærker sig ved at have en stor svineproduktion og alligevel have et lavt forbrug af antibiotika.

Fra 2016 til 2017 er der sket et fald i mg antibiotika pr. kilo produceret husdyr fra 40,8 til 39,4 i Danmark.

Nordeuropa ligger i top
Når man sammenligner Danmark med andre europæiske lande med stor svineproduktion, ligger Danmark helt i front.

Der er dog stadig stor forskel på antibiotikaforbruget i Nord- og Sydeuropa.

- Når man ser på de lande, der har en stor griseproduktion, er tendens, at jo længere mod nord man kommer, jo mindre er antibiotikaforbruget. På samme tid har vi en mere restriktiv antibiotikapolitik i Norden, siger Nicolai Rosager Weber, specialkonsulent og dyrlæge hos Seges Svineproduktion.

Han fortæller, at man altid skal være varsom med at sammenligne tal fra rapporten, hvis man ikke har kendskab til landenes driftsgrene og husdyrtyper.

- Vi kan ikke bare sammenligne os med f.eks. England, der har mange får eller Norge, der har en stor lakseproduktion og dermed har en naturligt lavere antibiotikaforbrug. Men desværre er det ikke alle lande, der offentliggør deres forbrug fordelt på de forskellige husdyr, og derfor er denne rapport, de bedste tal vi har, når vi skal sammenligne os med andre europæiske lande, hvor svineproduktionen fylder en væsentlig del af den samlede husdyr-produktion, siger Nicolai Weber.

Kritisk vigtige antibiotika
I Danmark er der desuden et meget lavt forbrug af det, der kaldes de kritisk vigtige antibiotikatyper.

Disse antibiotikatyper bruges også til at behandle alvorlige infektioner hos mennesker, og det meget lave forbrug i danske landbrug er derfor særligt betydningsfuldt.

Den danske husdyrproduktion har særligt haft et meget lavt forbrug af de kritisk vigtige antibiotika kaldet flourokinoloner, cefalosporiner og polymyxiner.

- I Danmark er forbruget af flourokinoloner meget lavt, da man siden 2002 kun må anvende det efter særlig tilladelse. På samme måde valgte danske svineproducenter frivilligt at stoppe for brugen af cefalosporiner i 2010, og det betyder, at vi nærmer os et forbrug på nul, siger Nicolai Rosager Weber.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.
Side 1 af 1849 (36972 artikler)Prev1234567184718481849Next