bannerPos

Antibiotika: Danske svineproducenter fortsat blandt de bedste

Erik Larsen hilser det faldende antibiotikaforbrug både i Danmark og i flere andre europæiske lande velkomment.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
22-10-2019 09:00
Danmark er stadig en duks i klassen, når man ser på antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen, for forbruget falder fortsat, viser nye tal.

Danske landmænd har endnu en gang formået at sænke brugen af antibiotika, og når vi sammenligner forbruget til husdyr blandt lande med en stor svineproduktion, er Danmark helt i front.
Det viser den årlige ESVAC-rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur.

- Det gør mig glad og stolt at se, at flere europæiske lande reducerer deres antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen. For mange er der lang vej til det lave forbrug vi har i Danmark og Holland, men antibiotikaresistens kender ingen landegrænser, så det er bare med at komme i gang. Vi har vist vejen, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, og fortsætter:

- Vores lave forbrug af antibiotika i dansk svineproduktion skyldes en tidlig og effektiv ind-sats, og rapporten beviser endnu en gang, at vi har nogle af verdens bedste landmænd i vores beskedne nation.

Danmark udmærker sig ved at have en stor svineproduktion og alligevel have et lavt forbrug af antibiotika.

Fra 2016 til 2017 er der sket et fald i mg antibiotika pr. kilo produceret husdyr fra 40,8 til 39,4 i Danmark.

Nordeuropa ligger i top
Når man sammenligner Danmark med andre europæiske lande med stor svineproduktion, ligger Danmark helt i front.

Der er dog stadig stor forskel på antibiotikaforbruget i Nord- og Sydeuropa.

- Når man ser på de lande, der har en stor griseproduktion, er tendens, at jo længere mod nord man kommer, jo mindre er antibiotikaforbruget. På samme tid har vi en mere restriktiv antibiotikapolitik i Norden, siger Nicolai Rosager Weber, specialkonsulent og dyrlæge hos Seges Svineproduktion.

Han fortæller, at man altid skal være varsom med at sammenligne tal fra rapporten, hvis man ikke har kendskab til landenes driftsgrene og husdyrtyper.

- Vi kan ikke bare sammenligne os med f.eks. England, der har mange får eller Norge, der har en stor lakseproduktion og dermed har en naturligt lavere antibiotikaforbrug. Men desværre er det ikke alle lande, der offentliggør deres forbrug fordelt på de forskellige husdyr, og derfor er denne rapport, de bedste tal vi har, når vi skal sammenligne os med andre europæiske lande, hvor svineproduktionen fylder en væsentlig del af den samlede husdyr-produktion, siger Nicolai Weber.

Kritisk vigtige antibiotika
I Danmark er der desuden et meget lavt forbrug af det, der kaldes de kritisk vigtige antibiotikatyper.

Disse antibiotikatyper bruges også til at behandle alvorlige infektioner hos mennesker, og det meget lave forbrug i danske landbrug er derfor særligt betydningsfuldt.

Den danske husdyrproduktion har særligt haft et meget lavt forbrug af de kritisk vigtige antibiotika kaldet flourokinoloner, cefalosporiner og polymyxiner.

- I Danmark er forbruget af flourokinoloner meget lavt, da man siden 2002 kun må anvende det efter særlig tilladelse. På samme måde valgte danske svineproducenter frivilligt at stoppe for brugen af cefalosporiner i 2010, og det betyder, at vi nærmer os et forbrug på nul, siger Nicolai Rosager Weber.

Dimittend fra JU Århus vinder Årets Agrarøkonompris

”Fremtidens landbrug” er titlen på Jeppe Lykkegaard Christensens afslutningsopgave på Agrarøkonomstudiet, som han nu har vundet ”Årets Agrarøkonompris” med.

Vegetarer og landmænd skal i kødet på hinanden

Fremtidens landbrugsproduktion er til debat på Grindsted Landbrugsskole, når vegetarer og landmænd mødes.

Kyllingeproducent kan bygge større huse ved hjælp af god ventilation

Det er ikke et problem at ventilere et bredt og langt hønsehus, selvom det længe har været opfattelsen blandt mange. Det er kyllingeproducent Kjeld Andersen et godt eksempel på. Han bruger blandt andet selvrensende vekselvarmere i Skandinaviens største kyllingehus, der holder strøelsen og luften tør.

Nord-West-noteringen stiger igen-igen

Som ventet steg Nord-West-noteringen med en euro til 61 euro denne mandag. Det forventes, at den stiger til 63 euro i næste uge.

DLG får ny vicekoncerndirektør

Brian K. Mathiesen er DLG's nye vicekoncerndirektør for Group Finance & Accounting. Han tiltræder den 1. januar, og bliver en del af DLG's Group Management med ansvar for koncernens regnskabs- og controllingfunktion, skatteområdet og bogholderiet for koncernens danske selskaber.
Side 1 af 1696 (33915 artikler)Prev1234567169416951696Next