Arbejdsglæden er i top med fleksible arbejdstider
Linda Christophersen er daglig leder i soholdet på Falde Overgaard i Løgstør. Efter man indførte fleksible arbejdstider har hun oplevet større arbejdsglæde og mere ansvar og initiativ blandt de ansatte

Hver morgen er der møde, hvor dagens opgaver planlægges. Måske skal en af de ansatte hjælpe en anden færdig fordi personen skal gå lidt tidligere. Men på Falde Overgaard er det ingen problem. Her går flotte produktionsresultater og fleksible arbejdstider hånd i hånd.
På svineejendommen Falde Overgaard i Løgstør har man oplevet på egen krop, hvad det vil sige at gå fra normale »fabriks arbejdstider« til arbejdstider, som planlægges individuelt fra medarbejder til medarbejder.
De er gået fra skiftende ansatte, dårlig stemning samt resultater, som hele tiden blev påvirket af afsked med en ansat og opstart af en ny. I dag, hvor de fleksible arbejdstider for alvor er slået igennem, har de et team, som fungerer godt sammen og glade medarbejdere, som kan lide at være på stedet.
Tanken om de fleksible arbejdstider opstod, fordi ejer Henrik Mortensen og den daglige leder i soholdet, Linda Christophersen indså, at der skulle gøres noget for at fastholde de ansatte og skabe mere arbejdsglæde.
I dag kan man ikke bare tilbyde fleksible arbejdstider, men også gøre det samtidig med at man leverer topresultater i stalden. Der fravænnes lige nu 37.7 grise pr. årsso ved besætningens 1.000 søer.
Fungerer kun ved planlægning
Der er seks ansatte på bedriften. Fire, som har fleksible arbejdstider og to, som har almindelige arbejdstider – udelukkende fordi, at det er det, som fungerer bedst for dem.
Rent praktisk kan fleksibiliteten kun fungere ved planlægning. Alle ansatte har en mødeplan. Herudover spørger man om lov, hvis man har behov for enten at møde senere, gå før eller holde en hel eller halv fridag.
- Vi har en bedrift, der skal passes og derfor skal det planlægges. Det kan jo ikke fungere, hvis alle vil have fri den samme dag, forklarer Linda Christophersen.
Alle ansatte har forskellige ansvarsområder og opgaver, men har en fri, er det blevet en naturlig del af hverdagen, at de andre tager over, så arbejdet i stalden bliver gjort. Noget fungerer helt som en rutine. For eksempel har en af de ansatte fri hver anden onsdag, og her er det planlagt hvem der tager over, for at få dagens arbejde gjort.
Andre ændringer af dagens arbejdsopgaver planlægges ved morgenmødet klokken 9.00.
Linda Christophersen har ansvaret og det er hende, der uddeler arbejdsopgaver og hende de ansatte kommer til, hvis de for eksempel gerne vil møde en time før en dag, for at kunne komme en time før hjem om eftermiddagen.
- Det kræver helt klart, at man er rigtig god til at kommunikere, og det bliver vi hele tiden bedre og bedre til, siger Linda.
Alt overarbejde afspadseres
Som så mange andre steder, vil der i perioder være overarbejde og det er de timer som afspadseres ved de fleksible arbejdstider.
- Jeg har tidligere, hvor jeg har været et andet sted, oplevet at være færdig med dagens arbejde en halv time før jeg havde fri. Her gik man ikke bare hjem, men fandt på noget indtil klokken slog fire. For mig rent personligt har fleksibiliteten betydet at jeg er mere effektiv i de timer jeg er her, forklarer Linda.
Her har de ansatte mulighed for at gå hjem hvis de er færdige en halv time før tid, fordi de på et andet tidspunkt har været på arbejde en halv time længere.
- En halv times overarbejde regnes mange steder som interessetimer. Sådan er det ikke her. Selvfølgelig skal man have fri på et andet tidspunkt hvis man arbejder over, forklarer Linda.
De ansatte holder selv regnskab med deres overarbejde og afspadsering.
Hun inspirerer andre
Linda Christophersen blev mødt med skepsis, da hun fortalte i erfa-gruppen for driftsledere, at de ville indføre fleksible arbejdstider.
- Hvis du giver de ansatte en lillefinger, risikerer du at de tager hele armen, lød det. Men sådan har det ikke været – tværtimod.
- Jeg oplever en langt større arbejdsglæde, bedre stemning og ansatte som tager ansvar og initiativ. De hjælper hinanden færdig og arbejder sammen, siger hun.
Hun oplever at fleksibiliteten har givet de ansatte en større ansvarsfølelse, som gør at de vokser med opgaverne, tager ting af sig selv og kommer glade på arbejde hver dag samtidig med at de kan få både arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen.
Selv erfagruppen er blevet positivt overrasket over at høre, hvor godt det fungerer på ejendommen sammenholdt med besætningens høje produktionsresultater.
- Og det skal man jo også have med. At de fleksible arbejdstider fungerer samtidig med, at vi har rigtig fine resultater, fortæller Linda.
Leder på 30 timer
Linda Christophersen selv er ansat til en gennemsnitlig arbejdstid på 30 timer. En arbejdstid hun både før og efter har hørt meninger om, overhoved ikke vil fungere som leder i en svinestald.
På Falde Overgaard fungerer det. De ansatte ved hvornår Linda er der, og de ved præcis hvad de skal lave og hvordan de skal gøre det når hun ikke er der.
Hun møder klokken 8.30 og går hjem mellem klokken 14 og 15. Hendes mand, som også arbejder på stedet, møder klokken 6.00 og går hjem omkring klokken 14.00.
- Vi har tre børn og har et familieliv, som skal gå op. Så fungerer det godt på denne måde.
Ledelsen bag er vigtig
Linda Christophersen slår fast at fleksible arbejdstider ikke er noget man som driftsleder alene kan praktisere ved de ansatte.
- Det skal komme oppefra, for det kræver en stor tillid til sine medarbejdere, og det har vi altid haft fra Henrik her, siger hun.