bannerPos

Den danske notering kommer nærmere den tyske med nyt hop

Den danske notering på slagtesvin har fået én på trynen i 2019. Torsdag blev noteringen løftet til over 11 kroner for første gang i år. Foto: Colourbox

Henning K. Andersen

09-05-2019 13:59
Den danske slagtesvinenotering stiger med 30 øre til 11,10 kroner, oplyser Danish Crown. Det er især eksporten til Asien, der holder gryden i kog.

Det er blevet en væsentligt bedre forretning at producere slagtesvin i Danmark i 2019.  Det er ikke længe siden, at prisen på slagtesvin var under ti kroner pr. kilo, men fra næste uge kan svineproducenterne se frem til at få 11,10 kroner pr. kilo svinekød. 

Med den seneste forhøjelse på 30 øre kommer den danske notering samtidig tættere på den tyske notering, der onsdag hoppede op med 23 øre. Dermed fortsætter tendensen gennem vinterhalvåret. Den tyske notering er dog stadig foran den danske.

Det er eksporten ud af Europa, der lige nu driver udviklingen på det europæiske marked for fersk grisekød, mens afsætningen til både supermarkeder og forarbejdningsindustrien afventer grillsæsonens start, oplyser Danish Crown.

- Der er en lidt mærkelig stemning i øjeblikket. Der er nogle af de mindre slagterier i Europa, som lige nu skaber usikkerhed om priserne ved at gå betydeligt under de markedspriser, som vi ser. Det skyldes efter alt at dømme, at de ikke har adgang til at eksportere til Kina, og derfor er presset til at afsætte deres partier fersk, fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown.

Venter på sommer
Der er en jævn efterspørgsel på de fleste udskæringer, men priserne på ferske forender, nakker og kamme er under pres. Markedet ventes at vende hurtigt igen, når sommervejret får fat i Europa.

Til landene udenfor Europa er der fortsat et godt salg til Kina og en jævn afsætning til Japan.

- Vores større kapacitet på indfrysning og dermed eksport ud af Europa sammenlignet med mange af vores konkurrenter gør, at vi langt hen ad vejen kan holde os ude af de prisdiskussioner, der lige nu foregår i Europa. Derfor kan vi koncentrere os om at fastholde det momentum, vi har haft de seneste to måneder, siger Lars Albertsen.

Mens priserne har været stigende gennem hele 2019, går det til gengæld den anden vej med antallet af slagtninger på danske slagterier. Tal fra Klassificeringskontrollen viser, at der i årets første 17 uger er sket et fald i slagtninger på 4,5 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Leverer individuelle løsninger til hver landmand

Kør med maskinerne året rundt, men betal leasingydelserne i oktober, november og december, når likviditeten på bedriften har det bedst, lyder et tilbud.

Sen sprøjtning i vårsæd til forebyggelse af aks- og strånedknækning

Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.
Side 1 af 1542 (30839 artikler)Prev1234567154015411542Next