Den danske notering kommer nærmere den tyske med nyt hop

Den danske slagtesvinenotering stiger med 30 øre til 11,10 kroner, oplyser Danish Crown. Det er især eksporten til Asien, der holder gryden i kog.

Det er blevet en væsentligt bedre forretning at producere slagtesvin i Danmark i 2019.  Det er ikke længe siden, at prisen på slagtesvin var under ti kroner pr. kilo, men fra næste uge kan svineproducenterne se frem til at få 11,10 kroner pr. kilo svinekød. 

Med den seneste forhøjelse på 30 øre kommer den danske notering samtidig tættere på den tyske notering, der onsdag hoppede op med 23 øre. Dermed fortsætter tendensen gennem vinterhalvåret. Den tyske notering er dog stadig foran den danske.

Det er eksporten ud af Europa, der lige nu driver udviklingen på det europæiske marked for fersk grisekød, mens afsætningen til både supermarkeder og forarbejdningsindustrien afventer grillsæsonens start, oplyser Danish Crown.

- Der er en lidt mærkelig stemning i øjeblikket. Der er nogle af de mindre slagterier i Europa, som lige nu skaber usikkerhed om priserne ved at gå betydeligt under de markedspriser, som vi ser. Det skyldes efter alt at dømme, at de ikke har adgang til at eksportere til Kina, og derfor er presset til at afsætte deres partier fersk, fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown.

Venter på sommer
Der er en jævn efterspørgsel på de fleste udskæringer, men priserne på ferske forender, nakker og kamme er under pres. Markedet ventes at vende hurtigt igen, når sommervejret får fat i Europa.

Til landene udenfor Europa er der fortsat et godt salg til Kina og en jævn afsætning til Japan.

- Vores større kapacitet på indfrysning og dermed eksport ud af Europa sammenlignet med mange af vores konkurrenter gør, at vi langt hen ad vejen kan holde os ude af de prisdiskussioner, der lige nu foregår i Europa. Derfor kan vi koncentrere os om at fastholde det momentum, vi har haft de seneste to måneder, siger Lars Albertsen.

Mens priserne har været stigende gennem hele 2019, går det til gengæld den anden vej med antallet af slagtninger på danske slagterier. Tal fra Klassificeringskontrollen viser, at der i årets første 17 uger er sket et fald i slagtninger på 4,5 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Læs også