Fødevarestyrelsen har bedt DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug om at redegøre for udviklingen i pattegrise- og smågrisedødeligheden pr. år i årene 2011 til 2017 i den danske svineproduktion.

Der findes ikke optællinger af det absolutte antal af grise i Danmark. Derfor er besvarelsen foretaget på basis af data fra dels Danmarks Statistik og dels Seges og Landbrug & Fødevarer, som alle baserer deres tal på informationer fra et meget stort antal svineproduktioner.

Det fremgår af tallene, at antallet af fødte grise pr. år i perioden er steget fra 39,4 millioner grise til 43,2 millioner grise. Da antallet af søer er uændret i perioden, må stigningen tilskrives en stigende kuldstørrelse.

 

Antal status quo

Antallet af dødfødte pattegrise er stort set status quo i 2011 og 2017, mens antallet af pattegrise, der dør i diegivningsperioden, er steget fra 4,9 til 5,3 millioner per år. Hvis man tager det stigende antal fødte grise in mente, er der dog tale om et lille fald i den procentvise andel af døde grise.

Resultaterne tyder desuden på, at både antallet og andelen af smågrise (7-30 kg) der dør, er svagt stigende.

- Selve udviklingen har begrænset nyhedsværdi, men hvis vi ser på det fra en samfundsvinkel er der altså 11 millioner grise, der årligt ikke når forbrugerne. Det er mange grise – især i disse madspilds- og klimatider. Derfor skal vi i samarbejde med erhvervet arbejde videre på at finde metoder til at reducere dødeligheden hos patte- og smågrise, siger professor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Jan Tind Sørensen.

Svin