bannerPos

Et helt nyt værktøj til overvågning af svinesundheden er klar

- SOS giver overblik og en lettere forståelse af det sygdomsbillede, man ser i den enkelte besætning, forklarer dyrlæge Rikke Søgaard, der her ses på DTU’s stand i forbindelse med dyrlægehuset Porcus’ årsmøde i Vissenbjerg på Fyn i sidste uge. Foto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
15-02-2020 10:21
Svineproducenter har nu mulighed for at få mere end blot et øjebliksbillede af sundheden i besætningen. Med ny »SOS«-pakke fra DTU følges sygdomsdynamikken over tid, og kan sammen med dyrlægens observationer give et klart overblik over eventuelle udfordringer i besætningen.

Objektiv Sundhedsovervågning, forkortet SOS, er et helt nyt koncept til overvågning af sobesætninger og slagtesvin, hvor de mest relevante vira og bakterier for dansk svineproduktion samles i én analyse.

Baggrunden er, at DTU har videreudviklet en såkaldt fluidigm chip, som kan analysere 192 prøver overfor 24 forskellige bakterier og virus samtidig. Det betyder ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU), at producenten kun betaler cirka 25 procent af, hvad tilsvarende diagnostik koster.

Der er tale om et koncept, hvor der systematisk udtages spyt- og sokkeprøver i alle aldersgrupper i et halvt eller helt år fordelt på henholdsvis fire eller otte gange, hvor prøverne undersøges for de mest relevante bakterier og vira ved PCR.- SOS giver overblik og en lettere forståelse af det sygdomsbillede, man ser i den enkelte besætning. Samtidig bidrager det til optimering og sandsynligvis også bedre effekt af antibiotikabehandling og vaccinationer, forklarer dyrlæge Rikke Søgaard, der netop er ansat på Center for Diagnostik på DTU i Lyngby til at stå for lanceringen af SOS-pakken.

Prislisten 

Sobesætning med 30 kilos produktion ½ år 12.500 kr.
Sobesætning med 30 kilos produktion 1 år 19.000 kr.
Integreret besætning ½ år 16.000 kr.
Integreret besætning 1 år 25.000 kr.

Kilde: https://diagnostik.dtu.dk/sundhedsovervaagning

Overblik

Ifølge Rikke Søgaard er SOS-pakken en meget billig måde at få overblik over sygdomsbilledet på. Og der er tale om et redskab, der giver svineproducent og besætningsdyrlæge mulighed for at handle på baggrund af mere data.

11 besætninger, heraf syv OUA-besætninger (opdræt uden antibiotika, red.), har allerede været med til at efterprøve konceptet siden august 2019.

- Vi er over halvvejs i projektet og har dermed udtaget prøver fem gange, fortæller dyrlægen.

På baggrund af data fra disse besætninger har Center for Diagnostik på DTU sammensat den kommercielle SOS-pakke, som pr. 1. februar tilbydes alle danske svinebesætninger.

Det er landmanden selv, der udtager prøverne og sender dem ind til analyse, men besætningsdyrlægen der modtager SOS-rapporterne med analysesvar fra DTU og gennemgår resultaterne ved efterfølgende besøg.- Analyseresultaterne er med tydelig farvemarkering let at følge udviklingen i.

Der udtages prøver for:

  • Influenza
  • PCV2
  • Relevante tarmbakterier
  • Streptokokker
  • Rotavirus
  • Glässer
  • Pasteurella
  • Cytomegalo virus

Kilde: https://diagnostik.dtu.dk/sundhedsovervaagning

 

Opstart

- Jeg vil personligt starte alle besætninger op, og hvis muligt også hjælpe med at udtage det første sæt prøver, lyder det fra Rikke Søgaard. Hun opfordrer interesserede besætninger til at kontakte deres dyrlæge, så de kan være med fra opstarten af nye SOS-besætninger den 2. marts.

Via hjemmesiden for Center for Diagnostik er det muligt at finde meget mere information om mulighederne med SOS-pakken samt kontaktoplysninger til Rikke Søgaard.

- Næsten alle dyrlægepraksis indenfor svineproduktion har været repræsenteret i det SOS-projekt, hvor de 11 besætninger medvirkede, mens øvrige dyrlæger har fået information om mulighederne i det diagnostiske overvågningsværktøj. Producenter kan derfor også spørge yderligere ind til konceptet ved deres besætningsdyrlæge, påpeger Rikke Søgaard.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 65

Mindst 10 år fra laboratoriefremstillet mælk

Meget tyder på, at der er et stort marked for mælk produceret uden køer. Der går dog mindst 10 år, før det kan laves, vurderer seniorforsker.

Naturlighed eller laboratoriekød?

Flere firmaer er allerede i stand til at fremstille kød i et laboratorium. Succesen kommer dog i høj grad til at afhænge af, hvilken historie forbrugerne vil have, og om man kan finde en erstatning for det kalveserum, der i dag er nødvendig for at lave kunstigt kød.

Mulighed for tilskud til slagtesvinestalde

Har du byggeplaner, kan du få tilskud til nye slagtesvinestalde i 2020. Der er afsat 85 mio. kroner til modernisering af nye stalde, og ifølge Seges Svineproduktion, så rækker puljen til etablering af op til 90.000 stipladser.

Tjener ekstra penge på løntørring med to mobiltørrerier

Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.

Maskinstationerne kører for fuld kraft på trods af coronavirus

Der er nogle brancher, hvor arbejdet fortsætter stort set som normalt trods coronavirus. På maskinstationerne oplever de ikke at være bremset - tværtimod. Arbejdsopgaverne er mange, og der bliver arbejdet hårdt.

- Vores medarbejdere er heldigvis virkelig gået til den

Til trods for aflysninger af en lang række kurser og arrangementer, så kører rådgivningen på Sjælland videre så normalt som muligt også i de næste måneder, siger Torben Hansen, formand for VKST og Gefion.

Sådan får du solceller på marken

Der er rift om de arealer, som kommunerne udpeger til solcelleanlæg. Men der er flere måder at få sit projekt frem i køen, vurderer solcelle-rådgiver.
Side 1 af 1814 (36276 artikler)Prev1234567181218131814Next