bannerPos

Et helt nyt værktøj til overvågning af svinesundheden er klar

- SOS giver overblik og en lettere forståelse af det sygdomsbillede, man ser i den enkelte besætning, forklarer dyrlæge Rikke Søgaard, der her ses på DTU’s stand i forbindelse med dyrlægehuset Porcus’ årsmøde i Vissenbjerg på Fyn i sidste uge. Foto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
15-02-2020 10:21
Svineproducenter har nu mulighed for at få mere end blot et øjebliksbillede af sundheden i besætningen. Med ny »SOS«-pakke fra DTU følges sygdomsdynamikken over tid, og kan sammen med dyrlægens observationer give et klart overblik over eventuelle udfordringer i besætningen.

Objektiv Sundhedsovervågning, forkortet SOS, er et helt nyt koncept til overvågning af sobesætninger og slagtesvin, hvor de mest relevante vira og bakterier for dansk svineproduktion samles i én analyse.

Baggrunden er, at DTU har videreudviklet en såkaldt fluidigm chip, som kan analysere 192 prøver overfor 24 forskellige bakterier og virus samtidig. Det betyder ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU), at producenten kun betaler cirka 25 procent af, hvad tilsvarende diagnostik koster.

Der er tale om et koncept, hvor der systematisk udtages spyt- og sokkeprøver i alle aldersgrupper i et halvt eller helt år fordelt på henholdsvis fire eller otte gange, hvor prøverne undersøges for de mest relevante bakterier og vira ved PCR.- SOS giver overblik og en lettere forståelse af det sygdomsbillede, man ser i den enkelte besætning. Samtidig bidrager det til optimering og sandsynligvis også bedre effekt af antibiotikabehandling og vaccinationer, forklarer dyrlæge Rikke Søgaard, der netop er ansat på Center for Diagnostik på DTU i Lyngby til at stå for lanceringen af SOS-pakken.

Prislisten 

Sobesætning med 30 kilos produktion ½ år 12.500 kr.
Sobesætning med 30 kilos produktion 1 år 19.000 kr.
Integreret besætning ½ år 16.000 kr.
Integreret besætning 1 år 25.000 kr.

Kilde: https://diagnostik.dtu.dk/sundhedsovervaagning

Overblik

Ifølge Rikke Søgaard er SOS-pakken en meget billig måde at få overblik over sygdomsbilledet på. Og der er tale om et redskab, der giver svineproducent og besætningsdyrlæge mulighed for at handle på baggrund af mere data.

11 besætninger, heraf syv OUA-besætninger (opdræt uden antibiotika, red.), har allerede været med til at efterprøve konceptet siden august 2019.

- Vi er over halvvejs i projektet og har dermed udtaget prøver fem gange, fortæller dyrlægen.

På baggrund af data fra disse besætninger har Center for Diagnostik på DTU sammensat den kommercielle SOS-pakke, som pr. 1. februar tilbydes alle danske svinebesætninger.

Det er landmanden selv, der udtager prøverne og sender dem ind til analyse, men besætningsdyrlægen der modtager SOS-rapporterne med analysesvar fra DTU og gennemgår resultaterne ved efterfølgende besøg.- Analyseresultaterne er med tydelig farvemarkering let at følge udviklingen i.

Der udtages prøver for:

  • Influenza
  • PCV2
  • Relevante tarmbakterier
  • Streptokokker
  • Rotavirus
  • Glässer
  • Pasteurella
  • Cytomegalo virus

Kilde: https://diagnostik.dtu.dk/sundhedsovervaagning

 

Opstart

- Jeg vil personligt starte alle besætninger op, og hvis muligt også hjælpe med at udtage det første sæt prøver, lyder det fra Rikke Søgaard. Hun opfordrer interesserede besætninger til at kontakte deres dyrlæge, så de kan være med fra opstarten af nye SOS-besætninger den 2. marts.

Via hjemmesiden for Center for Diagnostik er det muligt at finde meget mere information om mulighederne med SOS-pakken samt kontaktoplysninger til Rikke Søgaard.

- Næsten alle dyrlægepraksis indenfor svineproduktion har været repræsenteret i det SOS-projekt, hvor de 11 besætninger medvirkede, mens øvrige dyrlæger har fået information om mulighederne i det diagnostiske overvågningsværktøj. Producenter kan derfor også spørge yderligere ind til konceptet ved deres besætningsdyrlæge, påpeger Rikke Søgaard.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 65

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next