Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

ØKONOMI For de danske svineproducenter blev 2019 et rekordår, hvor bundlinjen rundede det højeste niveau nogensinde. I særdeleshed blev der gennem året jublet hos smågriseproducenterne, som i snit leverede et resultat på 4,3 millioner kroner efter finansiering.

Men ifølge Lasse Frost, afdelingsleder for Business-afdelingen i rådgivningsvirksomheden Velas, slutter festen ikke langtfra dér.

- Samlet set må vi sige, at pilen for svineproducenterne kun peger en vej, og det er opad. Vi ser ind i et år med de bedste priser i mange år, og bundlinjerne kommer for så godt som alles vedkommende til at blive ny rekord igen, igen, siger Lasse Frost.

Tallene tager udgangspunkt i en omfattende gennemgang af mere end 400 landbrugsregnskaber.

 

Fra underskud til rekordoverskud på tre år

Helt konkret forventer Lasse Frost, at den gennemsnitlige smågriseproducent, som enten eksporterer smågrisene eller sælger dem til slagtesvineproduktioner ved 30 kg, leverer et resultat på 6 millioner kroner efter finansiering i 2020.

Det er en markant forbedring i forhold til 2019 og milevidt fra 2018-resultatet, der endte med et gedigent underskud på knap 300.000 kroner.

Tilsvarende vil en producent af 7 kg-smågrise ende med et overskud på 5,2 millioner kroner Det er også et raketløft i forhold til 2018, hvor det endte med et beskedent overskud på 100.000 kroner.

- Kommer prognosen til at holde stik, vil det være smågriseproducenternes tredje indtjeningsrekord på bare fire år, konstaterer Lasse Frost og uddyber, at også slagtesvineproducenterne kan se frem til et flot plus på bundlinjen på 2,8 millioner kroner i 2020.

De rekordhøje indtjeninger er drevet af den afrikanske svinepest, som hærger i Kina og Østeuropa, og det får især kineserne til at købe stort ind fra Danmark. Men på samme måde, som sygdommen er en drivkraft for den stigende efterspørgsel, kan den også lukke festen natten over, understreger Velas-afdelingslederen.

eh

Læs også