bannerPos

Smågriseproducenter producerer med underskud

Det kan godt vare længere end seks uger, før markedet bliver normalt igen, vurderer en virksomhedsrådgiver. Arkivfoto
16-09-2020 08:49

De danske smågriseproducenter har lige nu et tab på 100 kroner pr. smågris som følge af, at den afrikanske svinepest har ramt Tyskland, vurderer rådgivningsselskabet Agri Nord.

Lige nu taber de danske smågriseproducenter 100 kroner pr. smågris som følge af den afrikanske svinepest i Tyskland.

Det vurderer rådgivningsselskabet Agri Nord.

- Den gennemsnitlige smågriseproducent kunne i 2019 fremstille en smågris for 370 kroner. Det tal er ikke ændret væsentligt siden, men den aktuelle notering er nu kun cirka 270 kroner, lyder det fra Agri Nord, der peger på, at situationen kan blive endnu værre.

- Vi kan frygte, at køberne i Tyskland ikke vil fylde staldene med smågrise, og at smågrisene så ikke kan forlade de danske stalde, siger virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen fra Agri Nord.

Kan vare mere end seks uger

Jacob Frey Hansen frygter, at krisen kan trække ud.

- Landbrug & Fødevarer læner sig op ad erfaringerne fra, da Polen og Belgien fik svinepest, og siger, at markedet kan være normalt igen om seks uger.

- Jeg kunne dog frygte, at det varer længere, da Tyskland er nettoeksportør af grisekød og samtidig er et langt større marked end Polen og Belgien, siger han.

Likviditetstræk

Jacob Frey Hansen råder producenterne til at se nøje på deres fremstillingspris pr. smågris.

- Lige nu er det det vigtigste nøgletal. Når salgspriserne er så lave, skal der være skarpt fokus på omkostningerne. Hellere acceptere en lidt lavere produktivitet, hvis det kan sænke omkostningerne, siger han, og tilføjer:

- Mange bør for eksempel overveje, om man kan reducere brugen af dyr mælk til smågrisene i farestalden, da det er en væsentlig omkostningsfaktor.

Producenterne bør gå deres budgetter igennem og vurdere, hvor meget likviditetstrækket bliver resten af året.

- Det kan blive stort, så det er også vigtigt at sikre sig, at man har bevilget de rammer i banken, siger rådgiveren.

 

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.

Barkbiller koster skovejere kassen

Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Forventer normalt marked

Skovfoged Klaus Lindhardtsen har positive forventninger til de kommende måneder.
Side 1 af 1924 (38478 artikler)Prev1234567192219231924Next