bannerPos

Vildsvinehegn blev billigere end ventet

Vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse står nu færdigt. Pris: 45 millioner kroner. Foto: John Ankersen

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
02-12-2019 09:05
Mandag sættes det sidste vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse. Det er blevet billigere end først ventet.

45 millioner kroner. Det blev prisen på vildsvinehegnet og de øvrige tiltag, der skal holde vildsvin ude af Danmark, for på den måde at mindske risikoen for, at der kommer afrikansk svinepest til Danmark.
Men det er værd at huske på, at vildsvinehegnet ikke er det eneste tiltag for at stoppe den frygtede svinesygdom.

- Vi forventer ikke, at hegnet kan holde alle vildsvin ude af Danmark. Men det udgør en væsentlig barriere, der sammen med indsatsen med at nedskyde vildsvin vil forhindre, at en bestand af vildsvin etablerer sig herhjemme, siger Naturstyrelsens skovrider Bent Rasmussen, der har været projektchef for byggeriet.

Der er etableret 20 permanente åbninger i vildsvinehegnet, hvor der er Schengen-grænseovergange og større krydsende vandløb. Her vil Naturstyrelsen forsøge at hindre vildsvin i at komme ind i Danmark med andre midler, som eksempelvis lugte. Naturstyrelsen opsætter i den kommende tid vildtkameraer for at følge, hvilke dyr der passerer hegnet, og effekten af skræmmemidlerne.

 

Har spredt sig hurtigt

Ud over vildsvinehegnet er der blandt andet indført nye reguleringsmuligheder for vildsvin døgnet rundt, en styrket bekæmpelse af vildsvin på statens og private arealer, og oplysningsindsatsen om smitterisikoen er blevet skærpet. For der er en reel risiko for, at ASF kan sprede sig mod Danmark, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

- Den afrikanske svinepest har spredt sig hurtigt, og sygdommen er for nylig fundet i polske vildsvin kun 80 km fra den tyske grænse. Det vil gå hårdt ud over vores dyrevelfærd og økonomi, hvis svinepesten kommer til Danmark. I Fødevarestyrelsen følger vi derfor udviklingen tæt og har sat flere initiativer i gang for at beskytte de danske svinebesætninger mod den alvorlige sygdom. Hegnet er ét tiltag ud af mange, siger Fødevarestyrelsens direktør Esben Egede Rasmussen.

Den danske svinebranche eksporterede i 2018 for cirka 28,5 mia. kroner i alt, heraf cirka 19 mia. til EU-lande og cirka 9,6 mia. til lande uden for EU. Ved udbrud af afrikansk svinepest lukker svineeksporten ned til lande uden for EU. Afrikansk svinepest er uskadelig for mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin.

Svinenoteringen falder igen

Danish Crowns notering for slagtesvin falder igen. Noteringen for uge 23 står på 11,40 kroner, og dermed falder noteringen med 30 øre.

igus åbner digital innovations messen 2020

Mere end 100 motion plastics innovationer viser hvordan kunderne kan reducere omkostninger og forbedre deres teknologi

Opfrisk kursus i sprøjtebevis hurtigst muligt

Miljøstyrelsen har på grund af corona-krisen givet dispensation for de sprøjtecertifikater, der er udløbet efter 1. september 2019. Men dispensationen løber kun frem til den 31. december, så man bør hurtigst muligt få opdateret sit bevis, siger rådgiver.

Ny skadevolder får økologer til at så vårhvede i november

Bygfluens larve har de seneste år taget 30 procent af udbyttet i vårhvede. Derfor eksperimenterer økologer nu med at så vårhveden i november, hvilket ser ud til at give flere fordele i økologisk planteavl.

FirstFarms starter 2020 med millionoverskud

Landbrugskoncernen FirstFarms, der driver landbrug i Østeuropa, kom ud af første kvartal 2020 med et overskud før skat på 6,9 millioner kroner. Koncernen fastholder sine forventninger til hele året på trods af de usikre markedsvilkår.

Farvel til soja vil kræve stort græsareal i Danmark

Hvis man skal udfase brugen af udenlandsk soja i husdyrfoder med dansk græsprotein, vil det kræve et dyrkningsareal på størrelse med Fyn og Sjælland med den nuværende teknologi, viser beregninger fra Aarhus Universitet. Alligevel er der håb for fremtiden.
Side 1 af 1848 (36947 artikler)Prev1234567184618471848Next