Dyretransport og corona-restriktioner
Eksportportalen informerer om grænsekontrol ved indre grænseovergange i EU og lignende, som kan have konsekvenser for din transport af levende dyr. Seneste nyt drejer sig om nye forhold i Polen, hvor der er beretninger fra både polske og tyske myndigheder om, at forholdene ved grænsen mellem Tyskland og Polen har normaliseret sig.
Fødevarestyrelsen vil ikke længere lægge grænseovergangen Gubinek ind som viapunkt for at beregne køretid på de logbøger, hvor grænseovergang ikke er indsat. Grænseovergangen, som I ønsker at benytte til transporten, skal ikke længere indlægges på ruten som viapunkt, men kan indlægges.
Fødevarestyrelsen opfordrer endnu engang til, at eksportører og transportører tager alle forholdsregler, så der skabes vished for, at der ikke er uacceptable ventetider ved grænseovergangene for forsendelser med levende dyr, før de levende dyr afsendes fra Danmark. Det omfatter blandt andet, at transportvirksomhederne gennemgår beredskabsplaner til brug i nødsituationer og sikrer, at der tages højde for den aktuelle situation.
Hvis det ikke er muligt at få vished for, at forsendelser med levende dyr kan krydse grænseovergange uden uacceptabel ventetid eller uhindret kan nå sit bestemmelsessted i udlandet, så opfordrer Fødevarestyrelsen på det kraftigste til, at dyrene ikke udføres af Danmark.
Den danske ambassade i Polen har endvidere oplyst, at der kan være ventetider ved grænserne fra Polen til henholdsvis Hviderusland (grænseovergangene: Bobrowniki og Koroszcyn) samt Ukraine (grænseovergangen Korczowa). Der vil blive taget højde for dette i forhåndsvalideringen af logbøger. Også her opfordres eksportører og transportører at tage alle forholdsregler.
Konsulent: Lav en arbejdsplan
Hvad gør du, hvis dine medarbejdere bliver syge eller stopper fra den ene dag til den anden? Ved du, hvad dine medarbejdere laver alle ugens 7 dage? Hvis ikke, er det en god ide at få lavet arbejdsplaner og løbende opdatere dem.
Sådan lyder det fra svinerådgiver Ghita Pedersen, Velas, i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.
- En arbejdsplan kan være med til at give jer et overblik, og sikre at systematikken og resultaterne bliver bevaret, når der er udskiftning og afløsning af jeres medarbejdere.
- Lav en simpel skabelon med alle ugens syv dage og tidspunkter, og lad dine medarbejdere udfylde dem, lyder opfordringen fra konsulenten.
Ønsker alene sæd fra PRRS-negative ornestationer
»Den 3. marts blev der fundet PRRS-virus-reagenter for PRRS 1 på Ornestation Mors 2. Efterfølgende blev alle orner testet på Mors 2., og 10 PRRS-virus positive blev fundet og slagtet efter blodprøvning 5. og 7. marts. Efterfølgende er øvrige orner på Mors 2 testet igen den 16. marts og fundet frie for PRRS-virus. Derfor leveres der nu igen sæd fra Mors 2.«
Sådan lød det i mandags i en PRRS Mors 2-opdatering på Danvets hjemmeside. Her forlyder det endvidere, at 50 avls- og opformeringsbesætninger har modtaget sæd fra Mors 2, og testes for PRRS-antistoffer for at se, om der skulle være sket PRRS-1 smitte. Fredag den 20. marts var 23 besætninger undersøgt uden fund af PRRS-1 antistoffer.
Ifølge Danvet har analyse af PRRS-virus fundet på Mors 2 vist, at der formentlig er tale om et PRRS-1 virus, der stammer fra en anden besætning, altså formentlig vindsmitte.
- Indkøb af sæd fra ornestation giver risiko for PRRS-smitte med sæd. Det så vi tydeligt i sommeren 2019, hvor PRRS-1-Hatting smittede et antal besætninger med store tab til følge.
- I praksis er PRRS-overvågning af PRRS-positive ornestationer svær og usikker, og derfor bliver det i fremtiden forhåbentlig muligt alene at få sæd fra PRRS-negative ornestationer, lyder det endvidere i meddelelsen på Danvets hjemmeside.