EU-jagt på alternativer til zink og antibiotika

Stort fælles europæisk forskningsprojekt skal finde løsninger til alternativer til zink og antibiotika i griseproduktionen. Seges deltager i projektet.

Fravænningsdiarré er en stor udfordring i svineproduktionen. Især nu, hvor brugen af medicinsk zink udfases i løbet af 2022. Derfor er Seges med til at udvikle løsninger, der skal afhjælpe udfordringen.

Ét af de projekter, hvor Seges deltager i udviklingen, er Avant. Et fælles europæisk forskningsprojekt med deltagere fra hele Europa. Avant-projektet har fokus på at få nye teknologier tættere på markedet. Mere specifikt skal afløsere for antibiotika og zink findes.

- Det er vigtigt, at det, vi arbejder på, skal gøre en forskel for landmanden. Vi skal have teknologierne prøvet af i praksis. Og hvis det viser sig, at bare en lille del af det, vi arbejder med nu, holder stik, så kan vi få bedre styr på fravænningsdiarre, siger Poul Bækbo, som er chefkonsulent i Ernæring og Sundhed hos Seges Svineproduktion.

Der testes syv forskellige produkter i Avant-projektet. Og når de indledende tests er udført, vil de tre mest lovende blive sendt ud til landmændene til yderligere afprøvning.

cab

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også