bannerPos

Store produktionstab efter PRRS1-smitte hos Hatting

Som følge af smitte med den nye PRRS1-variant oplevede 13 besætninger et stort fald i produktiviteten i perioden efter smitte. Den totale pattegrisedødelighed blev næsten fordoblet i over halvdelen af besætningerne, og der blev fravænnet 2,4-6,6 færre grise/kuld i efter-perioden. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
24-03-2020 18:28

13 besætninger smittet med den nye PRRS1-variant sidste år har medført et stort fald i produktiviteten i perioden efter smitten. Det meddeler Seges Svineproduktion.

Efter smitte med Horsens-PRRS sidste år har Seges Svineproduktion på baggrund af data fra 13 smittede besætninger indsamlet data for at undersøge produktiviteten hos grisene efter smitte med den nye variant af PRRS1.

- Vi kan ud fra de 13 besætningers produktionsdata se, at denne nye PRRS1-variant har større sygdomsmæssige konsekvenser, end dem der ellers opleves fra de PRRS-varianter, vi tidligere har set i Danmark, fortæller Charlotte Sonne Kristensen, Seges Svineproduktion.

Ved sammenligning af en syv måneders periode før smitte med fem måneder efter smitten, oplevede 12 af de 13 besætninger fald i faringer pr. uge, og alle 13 besætninger oplevede et fald i antal levendefødte pr. kuld samt flere dødfødte pr. kuld.

Den totale pattegrisedødelighed blev næsten fordoblet i over halvdelen af besætningerne, og der blev fravænnet 2,4-6,6 færre grise/kuld. 

Læs meget mere om Seges Svineproduktion Den rullende Afprøvnings-undersøgelse i Notat nr. 2008 via svineproduktion.dk.

cab

 

Fakta om ny PRRS1-variant

I juli måned 2019 blev én PRRS-fri ornestation smittet med PRRS1. Mere end 70 opformeringsbesætninger og op mod 700 produktionsbesætninger kunne i den forbindelse have modtaget sæd fra de smittede orner.

Forløbet på ornestationen viste, at PRRS-smitten spredte sig hurtigt, og PRRS1 blev påvist både i blod og i sæd fra ornerne. Efterfølgende analyser viste, at der var tale om en ny PRRS1-variant, og dette gjorde, at det var muligt at spore smitten til de besætninger, der var smittet via sæden.

Besætninger, der var konstateret smittet med den nye PRRS1-variant fra Horsens sidste år, blev kontaktet via brev og opfordret til at dele produktionsdata fra 2019. Kun besætninger der ved gensekventering havde fået påvist den nye PRRS1-variant indgik i undersøgelsen.

Kilde: svineproduktion.dk

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37032 artikler)Prev1234567185018511852Next