Midtjysk Maskinstation, der ligger ved Brande i Midtjylland, er en typisk landbrugsmaskinstation. Maskinstationen har omkring ti fastansatte samt ekstra medarbejdere i højsæsonen. Maskinstationen har specialiseret sig i udbringning af gylle og i produktion af grovfoder til områdets mange og store mælkeproducenter.

Som en niche udbringer maskinstationen protamylasse for kartoffelmelsfabrikken i Brande. Det udbringes med en gyllevogn på 20 kubikmeter, der er med udskud på forreste aksel og monteret med en specialdesignet bom på 36 meter.

- Ved målrettet at optimere maskinparken til vores kerneaktiviteter, har vi opnået en størrelse og kapacitet, der gør os til en attraktiv samarbejdspartner for de store mælkeproducenter. De ved, at vi har snittekapaciteten til at udnytte et vindue med kun et par dages tørvejr til at fylde deres siloer med kvalitetsgrovfoder, og gyllevognene er også klar til at udbringe gyllen, så næste slæt græs kommer godt fra start, siger Torben Rosenkilde, indehaver af Midtjysk Maskinstation.

Hjultræk erstatter selvkørende gyllemaskine

Midtjysk Maskinstation har i flere år anvendt en selvkørende gyllemaskine til nedfældning af gylle i græsmarker. Men den blev ifølge indehaveren efterhånden for dyr i drift, og derfor så Torben Rosenkilde sig om efter en anden løsning.

Svaret fandt han hos Gøma i Viborg, hvor han købte en GG 22HWD med både hjultræk og lufttryksregulering. Sammen med en fronttank på tre kubikmeter blev den koblet sammen med en Fendt 936-traktor, der har fabriksmonteret dæktryksregulering.

- Kombinationen af hjultræk på gyllevognen og mulighed for at kunne regulere dæktrykket på hele vogntoget gør gylletrækket til en værdig afløser for den selvkørende maskine, siger Torben Rosenkilde.

Garanti og økonomisk overblik

Med to års garanti på gyllevognen og fem års garanti på hjultrækket giver gyllevognen fra Gøma også maskinstationen sikkerhed for minimale driftsomkostninger.

Gømas GG 22HWD er en tre-akslet gyllevogn, der rummer 22 kubikmeter, og som kører på en treakslet undervogn med hydraulisk affjedring. De fire bagerste hjul er monteret med Alliance VF dæk i dimensionen 800/60R32 A389 og er 185 cm høje.

På den forreste aksel er der monteret Alliance VF 710/50R26,6 A389. Hjulene anvendes først og fremmest, når der køres transport, og løftes automatisk når der skiftes til markdrift.

Kvalitet i græsmarken

Karsten Lund er fast mand på Fendt’en med GG 22HWD-gyllevognen, og han er imponeret over hjultrækkets effektivitet, og over hvor let hjultrækket betjenes.

- I terminalen indtaster jeg blot, hvor meget jeg ønsker at hjultrækket skal trække, og herefter til- og frakobler jeg hjultrækket fra joysticket. Når der nedfældes gylle i flade græsmarker, har jeg som regel hjultrækket til at stå på 15 procent, og på de mere kuperede marker øger jeg effektiviteten på hjultrækket, så jeg undgår, at hjulslip fra traktoren ødelægger græsmarken, forklarer Karsten Lund.

Når han kører i marken, sørger automatikken for at tilpasse hastigheden på hjultrækket til fremkørselshastigheden, og det skifter også automatisk retning, når der bakkes med traktoren.  

Hjultræk der rykker

I det tidlige forår anvender Midtjysk Maskinstation GG 22HWD-vognen til at udbringe gylle på arealer, hvor der er risiko for våde pletter.

- Her kan man virkelig mærke, at hjultrækket tager ved og overfører masser af effekt, så jeg kommer fremad uden for meget hjulslip på traktoren. Kommer jeg i problemer, og traktoren begynder at synke i, kan jeg som regel rede situationen ved at slå hjultrækket over på manuelt, og udnytte de ekstra kræfter når der bakkes, og hjultrækket booster, siger Karsten Lund.

Trods hjultrækkets effektivitet er han forbavset over, hvor lidt effekt det tager, og selv når anlægget booster, tager det ikke pusten fra traktoren. De få gange, han er kørt fast, har han haft fornøjelsen af at kunne skifte retning på hjultrækket fra monitorens frikørselsmenu, og derved har han anvendt vognens hjultræk til at hjælpe traktoren baglæns.

- Hjultræk og lufttryksregulering giver os mulighed for at køre i det tidlige forår, hvor gylletankene er fulde, og gyllen derfor skal ud. Her sætter kunderne pris på vognen med de store hjul og det lave marktryk, og for os forlænger det sæsonerne på gyllevognen, siger Torben Rosenkilde.

l-l