Elbil wallboxes: Ikke flere sammenfiltrede kabler

Virksomheden igus præsenterer designundersøgelse til automatisk og kompakt kabelindtrækningssystem til elbiler.

Et hurtigt træk og strømkablet ruller op: Med e-tract 2.0 automatisk indtrækningssystem ønsker igus at gøre opladning på wallboxes lidt mere praktisk for ejere af elbiler.

Den særlige funktion: Takket være det geniale samspil mellem to føringsruller- muliggør lange udtræk med begrænset installationsplads.

Mange ejere af elbiler vil være bekendt med dilemmaet: - Efter at have opladet køretøjet på den interne wallbox, skal ladekablet rulles op manuelt. Men dovenskaben sejrer. Kablet forbliver på jorden. Ubeskyttet mod vind og vejr resulterer i et ujævnt underlag med risiko for faldulykker.

- Vi arbejder derfor på et kompakt indtrækningssystem, der automatisk trækker kablet tilbage - lige så nemt som med en støvsuger, siger Jörg Ottersbach, leder af forretningsenheden for energikæder hos igus.

Selvom systemet i øjeblikket stadig er et designforsøg, er implementeringen planlagt. Laboratorietests er allerede udført.

- For at tilbyde en løsning, der er så enkel og pladsbesparende som muligt, planlægger igus at integrere wallbox elektronikken i e-tract 2.0 systemet, fortsætter Jörg Ottersbach.

Lange udtræk

Systemet er særligt kompakt takket være det geniale samspil mellem to føringsruller. Rullerne sidder i enderne af det rektangulære hus. Kablerne er opspolet i flere spor som med en remskive. Hvis brugeren trækker i kablet, bevæger den nederste styrerulle sig mod den øverste rulle på en lineær skinne, mens der afspoles.

- Denne dynamiske afbøjning giver os mulighed for at opnå lange udtræk med begrænset installationsplads, forklarer Ottersbach.

Kablet kan forlænges op til fem meter. Brugeren kan derefter let tilslutte stikket til køretøjet. For at give systemet fuld bevægelsesfrihed er huset monteret på en drejelig base. Efter opladning er et kort træk nok, og systemet spoler automatisk kablet tilbage. Det betyder, at kablerne ikke udgør nogen risiko for brugerne.

Vejrbestandigt og UV-resistent

Indtrækningssystemet er designet til at fungere i årevis. Vejrbestandig og UV resistent plast anvendes i huset, hvoraf nogle er genanvendelige materialer. Rullerne er lavet af højtydende plast, der er skånsom mod kabler.

Selve kablet har også en defineret bøjningsradius. Et andet specielt træk ved designet: strømforbindelsen, der er forbundet til wallboxen, roterer ikke under afvikling. En slæbering, som er uundværlig til klassiske kabeltromler, er derfor overflødig.

- Dette designprincip gør vores indtrækningssystem mere driftsikkert, understreger Ottersbach, der tilføjer:

- Wallbox ejere vil også være i stand til, at bruge det automatiske indtrækningssystem udendørs i mange år uden vedligeholdelse. Det samme gælder for mange andre anvendelsesområder, fra styrepaneler til kablet værktøj på samlebånd og arbejdsborde.

Læs også