bannerPos

Tjener ekstra penge på løntørring med to mobiltørrerier

Torben Lundsgaard kørte i sin tid selv til Sønderjylland på en traktor og hentede sit første 15-tons Turbodan mobiltørreri hjem til bedriften på Langeland. På den måde reddede han 160 hektar hvede, der måtte høstes med 30 procent vand, fra at gå tabt. Foto: Erik Kjærgaard Christensen
08-04-2020 08:54

Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.

Det er først og fremmest fleksibiliteten, men også alsidigheden, der er årsag til, at den langelandske landmand Torben Lundsgaard siden 2011 har investeret i hele to 15-tons Turbodan mobiltørrerier.

I høsten 2011 havde han 160 hektar hvede stående tilbage på markerne, fordi der var kommet en masse regn. Situationen var kritisk, og der skulle tages affære, hvis de mange hektar hvede skulle reddes.

- Jeg kendte en, som havde et traktordrevet Turbodan mobiltørreri og var godt tilfreds med det. Derfor kontaktede jeg Turbodan Danmark, som markedsfører disse anlæg, fortæller Torben Lundsgaard, der driver Bakkebo ved Rudkøbing med knap 300 hektar korn, raps og grøgræs. 

Hentede anlægget med traktor

- Vi fik handlet med det samme. Dagen efter kørte jeg selv ned til firmaet i Sønderjylland og hentede det fabriksnye mobiltørreri med min traktor, fortsætter han.

Nu kom der så meget tørvejr, at der kunne høstes igen. Så allerede dagen efter, at landmanden fra Langeland havde hentet sit nye mobiltørreri, blev det taget i brug.

- Vi fik høstet de 160 hektar hvede med 30 procent vand. Kornet kom i det nye mobiltørreri, hvor det blev tørret fire procent ned i timen, husker Torben Lundsgaard.

Det viste sig, at Turbodan TD-15 mobiltørreriet, der kan rumme 15 tons i hvede, havde rigelig kapacitet til bedriftens eget tørringsbehov. Derfor bliver det hvert år anvendt til løntørring i en stor del af tiden, blandt andet for et lokalt grovvarefirma. 

Fin økonomi i løntørring

- Jeg regnede på det, og det viste sig, at der er en rigtig fin økonomi i at løntørre med mobiltørreriet. Derfor investerede jeg i 2017 i endnu et brugt mobiltørreri af helt samme type, så de senere år har vi løntørret med to mobiltørrerier, beretter Torben Lundsgaard.

- Når vi løntørrer større partier, sætter vi begge anlæg på opgaven, og så sender vi en mand med til at betjene dem, fortæller han.

Ifølge Torben Lundsgaard arbejder mobiltørreriet fint i alle afgrøder.

- Udover korn fungerer det fint med at nedtørre både hestebønner, ærter og kernemajs. Det samme gælder i græsfrø, hvor vi blot skal sørge for at sænke luftmængden, så de lette græsfrø ikke blæses ovenud, forklarer han.   

22.000 kubikmeter luft i timen

Blæseren på mobiltørreriet kan give 22.000 kubikmeter luft i timen. Den drives direkte via traktorens pto. Det samme gælder anlæggets generator, der leverer strøm til tørreriets dieselfyr og omrøresnegle, der rører hele læsset igennem seks gange i timen.

Tørreluftens temperatur kan reguleres trinløst i området 0-120 grader.

Torben Lundsgaard nedtørrer foderkorn ved 120 grader. Sædekorn og maltbyg nedtørres ved 60 grader for ikke at ødelægge afgrødernes spireevne. Grøsfrø nedtørres ved kun 30 grader - ligeledes for at undgå, at spireevnen ødelægges.

Tørring af ærter og hestebønner

Ærter og hestebønner tørres ned ved 60-80 grader. Her er det lige så meget luftmængden, der sikrer tørreeffekten.

- Vi har også tørret økologisk korn med vore Turbodan mobiltørrerier. Det indeholder jo noget ukrudtsfrø, som blæses ud af kornet på grund af den store mængde luft, der fra tørregulvet blæses op igennem afgrøden, forklarer Torben Lundsgaard.

- Da tørrerierne er traktortrukne, bruger vi dem også som kornvogne. Så kan vi starte med at høste lidt tidligere om formiddagen og blive ved lidt længere om aftenen, når der er behov for det, siger han.

mip

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?
Side 1 af 1851 (37011 artikler)Prev1234567184918501851Next