Landmand fra Langeland reddede 160 hektar hvede i en våd høst med et Turbodan-mobiltørreri, som tørrede kornet ned fra 30 procent vand. Senere har han anskaffet et tørreri mere af samme type.
Det er først og fremmest fleksibiliteten, men også alsidigheden, der er årsag til, at den langelandske landmand Torben Lundsgaard siden 2011 har investeret i hele to 15-tons Turbodan mobiltørrerier.
I høsten 2011 havde han 160 hektar hvede stående tilbage på markerne, fordi der var kommet en masse regn. Situationen var kritisk, og der skulle tages affære, hvis de mange hektar hvede skulle reddes.
- Jeg kendte en, som havde et traktordrevet Turbodan mobiltørreri og var godt tilfreds med det. Derfor kontaktede jeg Turbodan Danmark, som markedsfører disse anlæg, fortæller Torben Lundsgaard, der driver Bakkebo ved Rudkøbing med knap 300 hektar korn, raps og grøgræs.
Hentede anlægget med traktor
- Vi fik handlet med det samme. Dagen efter kørte jeg selv ned til firmaet i Sønderjylland og hentede det fabriksnye mobiltørreri med min traktor, fortsætter han.
Nu kom der så meget tørvejr, at der kunne høstes igen. Så allerede dagen efter, at landmanden fra Langeland havde hentet sit nye mobiltørreri, blev det taget i brug.
- Vi fik høstet de 160 hektar hvede med 30 procent vand. Kornet kom i det nye mobiltørreri, hvor det blev tørret fire procent ned i timen, husker Torben Lundsgaard.
Det viste sig, at Turbodan TD-15 mobiltørreriet, der kan rumme 15 tons i hvede, havde rigelig kapacitet til bedriftens eget tørringsbehov. Derfor bliver det hvert år anvendt til løntørring i en stor del af tiden, blandt andet for et lokalt grovvarefirma.
Fin økonomi i løntørring
- Jeg regnede på det, og det viste sig, at der er en rigtig fin økonomi i at løntørre med mobiltørreriet. Derfor investerede jeg i 2017 i endnu et brugt mobiltørreri af helt samme type, så de senere år har vi løntørret med to mobiltørrerier, beretter Torben Lundsgaard.
- Når vi løntørrer større partier, sætter vi begge anlæg på opgaven, og så sender vi en mand med til at betjene dem, fortæller han.
Ifølge Torben Lundsgaard arbejder mobiltørreriet fint i alle afgrøder.
- Udover korn fungerer det fint med at nedtørre både hestebønner, ærter og kernemajs. Det samme gælder i græsfrø, hvor vi blot skal sørge for at sænke luftmængden, så de lette græsfrø ikke blæses ovenud, forklarer han.
22.000 kubikmeter luft i timen
Blæseren på mobiltørreriet kan give 22.000 kubikmeter luft i timen. Den drives direkte via traktorens pto. Det samme gælder anlæggets generator, der leverer strøm til tørreriets dieselfyr og omrøresnegle, der rører hele læsset igennem seks gange i timen.
Tørreluftens temperatur kan reguleres trinløst i området 0-120 grader.
Torben Lundsgaard nedtørrer foderkorn ved 120 grader. Sædekorn og maltbyg nedtørres ved 60 grader for ikke at ødelægge afgrødernes spireevne. Grøsfrø nedtørres ved kun 30 grader - ligeledes for at undgå, at spireevnen ødelægges.
Tørring af ærter og hestebønner
Ærter og hestebønner tørres ned ved 60-80 grader. Her er det lige så meget luftmængden, der sikrer tørreeffekten.
- Vi har også tørret økologisk korn med vore Turbodan mobiltørrerier. Det indeholder jo noget ukrudtsfrø, som blæses ud af kornet på grund af den store mængde luft, der fra tørregulvet blæses op igennem afgrøden, forklarer Torben Lundsgaard.
- Da tørrerierne er traktortrukne, bruger vi dem også som kornvogne. Så kan vi starte med at høste lidt tidligere om formiddagen og blive ved lidt længere om aftenen, når der er behov for det, siger han.
mip